DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
”Fler i Sverige behöver bli självförsörjande”
Sverige bör komplettera den officiella sysselsättningsstatistiken med statistik över självförsörjning och införa ett självförsörjningsmål, skriver fyra debattörer på SvD Debatt.
I en ny rapport, ”Grad av självförsörjning beroende på ursprung, utbildning och vistelsetid i Sverige” från Entreprenörskapsforum, mäts självförsörjning som skillnaden mellan inbetalade inkomstskatter och erhållna bidrag och andra sociala transfereringar.
I linje med tidigare självförsörjningsanalyser går det att ifrågasätta om den konventionella arbetsmarknadsstatistiken ger en rättvisande bild av hur väl den ekonomiska integrationen fungerar. Det är en sak att vara i arbete men en helt annan att erhålla en inkomst som gör individen självförsörjande, menar debattörerna.
”Att mäta rätt är viktigt för den ekonomiska politiken och för att ge en rättvisande bild av det ekonomiska utanförskapet behöver Sverige komplettera den officiella sysselsättningsstatistiken med statistik över självförsörjning samt, med detta som utgångspunkt, även införa ett självförsörjningsmål för den ekonomiska politiken”, skriver de fyra debattörerna i SvD.
Om debattörerna
Enrico Deiaco
forskningsledare Entreprenörskapsforum
Johan Eklund
vd Entreprenörskapsforum, professor i industriell ekonomi vid BTH och professor i nationalekonomi vid JIBS
Åsa Hansson
docent i nationalekonomi, Lunds universitet
Mats Tjernberg
professor i skatterätt, Lunds universitet