DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Danmark jagar svensk arbetskraft

Rasmus Jørgensen från Bilka i samspråk med arbetssökande vid dansk-svenska jobbmässan på Malmömässan i Hyllie i onsdags. Bild: Johan Nilsson/TT

Arbetsmarknad (TT)

Danmark skriker efter arbetskraft – och behovet av personal inom hotell, restaurang och logistikbranschen är särskilt stort. Nu beger sig danska företag över sundet för att ragga skåningar.

– Vi har stora behov – vi har hundra lediga jobb bara på den affär jag är på, säger Rasmus Jørgensen från danska varuhuskedjan Bilka.

– Både hel- och deltidsanställningar.

"Matcha och para ihop"

Han blickar ut över folkhavet på Malmömässan i Hyllie. Här hålls dansk jobbmässa för dagen – ett samarrangemang mellan Arbetsförmedlingen, Greater Copenhagen, Köpenhamns Kommun, Malmö Stad och näringslivsorganisationen Dansk Erhverv. En kvart efter att dörrarna öppnats för de arbetssökande har redan 200 personer passerat.

I entrén står Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M), och tillika ordförande i dansk-svenska samarbetet Greater Copenhagen, och skiner som en sol.

– Vi hade ju Nordenministrarna som kom ner på besök i Greater Copenhagen i Köpenhamn, för ungefär en och en halv månad sedan. Då sa vi att det är väldigt hög arbetslöshet i Malmö och Skåne, medan man söker många arbetstagare i Köpenhamn. Nu måste vi hitta ett sätt att matcha och para ihop det här.

Han ler och fortsätter:

– Att Malmö stad och Köpenhamn kommun så snabbt efter det mötet har lyckats få igång den här mässan känns fantastiskt bra.

TT: Behövs inte den här arbetskraften om ett par månader i Sverige?

– Då är det ju såklart enklare för dem att jobba här. Men det har ju inte sett ut så de senaste tjugo åren att Sverige har haft lika många arbetstillfällen inom hotell. och restaurang och servicebranschen, så då skulle jag bli lite förvånad om det ändrar sig väldigt fort.

"Gillar fysiskt arbete"

En trappa upp surrar lokalerna av tillströmmande besökare och runt 20 företag från danska sidan – som Postnord, DHL och företag inom service, hotell - och restaurang.

Öresundsregionen ska igång efter pandemin och det är åter dags för företag och arbetssökande att försöka matcha sig med varandra. Antalet arbetslösa i Danmark var i september månad 3,3 procent – den lägsta nivån på 12 år. Däremot behöver många skåningar ett jobb. Enligt Arbetsförmedlingen var 62 612 Inskrivna arbetslösa i Skåne förra veckan. I Malmö stad saknar just nu hela 13,8 procent av arbetskraften ett jobb.

En av dom är 29-årige malmöiten Patrik Juhlin.

– Ja, jag söker arbete. Jag gillar fysiskt arbete, så ju mer av kroppen jag kan använda desto bättre, berättar han för TT och säger att han även tidigare sökt jobb på danska företag.

– Jag tror att det blir lättare nu när man får träffa dem och prata. De finns här, men i dagens läge i Malmö måste man söka via nätet och då blir man ju bara en i högen.

"Vill ha oss malmöiter"

Vilka kompetenser söker danskarna hos svenskar egentligen?

Arbetsglädje, eventuellt it-kompetens och engelska i vissa fall. Några uttalade krav på att kunna danska verkar däremot inte finnas, om man får tro Danskt Näringslivs arbetsmarknadschef Peter Halkjær.

– Det varierar från ställning till ställning – men våra medlemsföretag som är med här idag ser inte språkbarriären som det stora problemet.

TT: Med en pandemin och tuffa gränshinder bakom oss – hur ska ni locka svenskarna?

– Det är en bra fråga – hur tusan gör man det? Det vi hoppas på är att när danska verksamheter lagt coronakrisen bakom sig och behöver komma vidare så blir det ett tillfälle för de svenskar som kommer hit idag att få jobb på andra sidan Öresund.

"Vi ska dra lärdomar"

Men vågar sig svenskarna över sundet?

En del har säkert senaste årens Öresundskris i färskt minne. Med pandemi och flyktingkris kom tuffa tider för bropendlarna när tågen började gå mer sällan och passkontroller blev vardag.

En kort resa blev plötsligt väldigt lång. Nu höjs åter röster för att ta itu med resterande gränshinder i arbetsmarknadsregionen.

– Jag kan lova att vi ska dra lärdomar av den här krisen, framförallt under de senaste 1,5 -2 åren under pandemin, säger ministern med ansvar för nordiska frågor, Anna Hallberg (S) till TT under sitt Malmöbesök tidigare i veckan, och fortsätter:

– Det finns en hel del frågor kring vardagen, trygghetsfrågor, socialförsäkring och skattelagstiftning som vi behöver se över – vi regeringar emellan.

Mitt i folkhavet på mässan står 19-årige William Sparreskog som precis sagt upp sig från sitt jobb. Nu har han siktet inställt på arbetsgivarna i Köpenhamn. Gärna något fint hotell eller tivoli, säger han.

– Man märker att de vill ha oss malmöiter. Jag har ett par stycken nu som jag lovat att söka in till. Sen får vi se vad som passar mig sedan.

Anna Karolina Eriksson/TT

Johan Nilsson/TT (jni)

Runt 900 arbetssökande besökte mässan med runt 15 danska företag. Bild: Johan Nilsson/TT
29-årige malmöiten Patrik Juhlin vid onsdagens dansk-svenska jobbmässa på Malmömässan i Hyllie. Bild: Johan Nilsson/TT
William Sparreskog, arbetssökande, vid onsdagens dansk-svenska jobbmässa på Malmömässan i Hyllie. Bild: Johan Nilsson/TT