KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Press på världsledare att öka klimatambitioner
Klimat (TT)
Glasgows gator lär korka igen när fler än 100 presidenter och premiärministrar intar FN:s klimattoppmöte i dag.
Men räcker en blytung talarlista för att hålla liv i Parisavtalets mål?
Vid lunchtid inleder Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett två dagar långt möte med uppemot 120 presidenter och premiärministrar. USA:s president Joe Biden är på plats, liksom Frankrikes dito Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi.
Drottning Elizabeth skulle ha välkomnat alla till Glasgow, men av hälsoskäl har hon fått ställa in. I stället blir det prins Charles som får bidra med kunglig strålglans vid invigningen.
Kö till talarstolen
För att hinna med alla tal har de annars så pratglada politikerna fått strikta förmaningar att hålla sig till tre minuters anföranden. Och för att effektivisera ytterligare kommer talen att hållas parallellt i två olika salar, den ena för regeringschefer, den andra för statschefer.
Men trots den långa talarlistan saknas en del tunga namn. Kinas president Xi Jinping kommer inte, och inte heller Rysslands president Vladimir Putin. Båda hänvisar till pandemin.
Även Brasiliens president Jair Bolsonaro har tackat nej, vilket ses mer som en politisk markering.
Förhoppningen från värden Storbritannien är att de närvarande världsledarna ska sätta tonen för mötet – att ambitionerna ska höjas och matcha vad de lovade i Paris för sex år sedan.
– Just nu är Parisavtalet – och förhoppningarna som kom med det – bara en bit papper. Vi måste fylla den papperslappen med verkliga framsteg, sade Boris Johnson på söndagen.
– De länder som har det största ansvaret för historiska och nuvarande utsläpp gör inte sin del av jobbet än.
Inga skarpa löften
Hans uttalanden kom i samband med att världens största ekonomier – G20 – möttes i Rom i helgen. Visserligen kom de överens om att anstränga sig för att begränsa temperaturökningen globalt till 1,5 grad, men det kom inga skarpa löften om hur det ska gå till.
Presidenternas och premiärministrarnas möte i Glasgow ingår formellt inte i klimatförhandlingarna COP26 som startade på söndagen. Men vad som sägs i talarstolarna kommer att visa hur det står till med klimatambitionerna. Rapport efter rapport visar att det som världens länder hittills har gjort för att minska utsläppen inte räcker till på långa vägar för att nå målen i Parisavtalet.
I stället för att utsläppen minskar, så ökar de. Och med de klimatplaner som världens länder har just nu ser temperaturökningen ut att hamna på 2,7 grader vid seklets slut.
Maria Davidsson/TT
Fakta
FN:s klimattoppmöte COP26 hålls i Glasgow i Skottland den 31 oktober till den 12 november. Det skulle egentligen ha hållits i november förra året men sköts upp på grund av pandemin.
Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till mötet.
Länderna ska bland annat förhandla om hur Parisavtalet ska genomföras i praktiken. Vissa frågor i den så kallade regelboken är fortfarande olösta. Dessutom kommer fokus att ligga på hur ambitionerna kan höjas i den globala klimatpolitiken.
I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.
Parternas nuvarande klimatlöften pekar dock mot en global uppvärmning på 2,7 grader vid seklets slut, enligt FN.