REGELKRÅNGLET

Kraftig kritik mot hyresmomsen – ”Ingen kan försvara effekterna”

Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv.

Företagen är frustrerade. Den så kallade hyresmomsen kostar samhället miljarder och stänger ute samhällsviktiga funktioner inom vård, skola och omsorg. Nu ökar trycket på regeringen att agera. ”Lösningar finns men ändå händer ingenting”, säger skatteexperten Anna Sandberg Nilsson.

Problemet med hyresmoms har uppmärksammats under flera år, men trots detta har inga regelförändringar gjorts. Svenskt Näringsliv är en av aktörerna som länge har pekat på problemen som uppstår när en hyresvärd vill hyra ut till en så kallad momsbefriad verksamhet.

– Det finns tomma lokaler, men hyresmomsen stänger ute föreningar och momsbefriade företag från att hyra lokalerna. Dessutom hindras en mer hållbar lokalanvändning där lokalerna kan användas flera timmar per dygn, säger Anna Sandberg Nilsson, skatteexpert på Svenskt Näringsliv.

Företagaren Jörgen Rasmusson.

Jörgen Rasmusson i Malmö är en av hyresvärdarna som drabbas av de komplicerade reglerna.

– Så fort en verksamhet som inte är momspliktig vill hyra en lokal så blir det bekymmer. Hyr man ut till dem så ska den så kallade investeringsmomsen på bygg och ombyggnad återföras tio år tillbaka i tiden. Det gör att det blir både väldigt dyrt och krångligt att hyra ut till momsbefriade verksamheter för mig som hyresvärd, men också för hyresgästen som inte kan göra momsavdrag.

Frågan alltmer akut

Reglerna som i grunden kom till för att underlätta för verksamheter gör det i realiteten svårare och dyrare för just dessa verksamheter att hyra lokaler, konstaterar Jörgen Rasmusson.

– I och med att man inte kan dra av momsen så blir det 25 procent dyrare för både hyresgästen och hyresvärden, det finns alltså inte några momsfria lokaler. Det blir alltid en dold moms på de kostnader som då inte är avdragsgilla.

Under pandemin har frågan om lokaler till vårdinrättningar blivit mer akut.

– Jag blev tillfrågad att hyra ut lokaler till en vårdcentral, med eftersom de inte är momspliktiga kunde jag tyvärr inte ställa upp. Det är väldigt tråkigt, i stället får lokalerna stå tomma till dess att jag hittar en momspliktig hyresgäst.

Tomma lokaler

Jörgen Rasmusson konstaterar att det även finns ett stort behov av lokaler för ungdomsverksamhet, särskilt i de mer utsatta områdena. Men även där hindrar hyresmomsen. Nu hoppas han på en regelförändring.

– Här behöver man se över reglerna, det borde egentligen vara väldigt enkelt för politikerna att göra det. Jag är helt övertygad om att situationen hade förbättrats om alla fick göra momsavdrag. Då hade vi sluppit tomma lokaler och att hyresvärdar undviker att hyra ut till verksamheter som inte är momspliktiga, som exempelvis föreningar och verksamheter inom vård, skola och omsorg.

Mer flexibla regler för lokaluthyrning skulle kunna underlätta uthyrningen till den typen av verksamhet.

– Ett annat regelproblem är kravet på ”stadigvarande användning” med uthyrning på heltid under minst ett år. Om man exempelvis har en lokal där ungdomar skulle kunna vara och spela pingis några timmar i veckan så går inte det på grund av den regeln.

”Lösningar finns men ändå händer inget”

Även Anna Sandberg Nilsson ville se mer flexibla lösningar.

– I dagsläget försvåras effektiv lokalanvändning och upprustade lokaler missgynnas av dagens momsregler. Nu har pandemin adderat en mängd eftersläpande momsproblem för såväl viktiga samhällsviktiga funktioner inom vård, skola och omsorg som för förenings- och näringsliv som behöver få igång ungdomsverksamhet, butiker, delning av kontorslokaler med mera.

Trots att resultatet är en mångmiljardkostnad för samhället när lokaler står tomma och aktiviteter uteblir har inga regelförändringar gjorts. Nu växer frustrationen, betonar Anna Sandberg Nilsson.

– Jag tror att anledningen till att ingenting görs är att det är så krångligt med moms, ingen vågar riktigt ta tag i frågan. Jag saknar handlingskraft hos politiker och tjänstemän på departement i frågan. När vi diskuterar frågan upplever jag att ingen kan försvara effekterna av dagens omoderna regler, att det finns en bred politisk samsyn att åtgärda lokalhyresmomsen och en kunskap att det kan göras utan negativa effekter för statens finanser. Lösningar finns men ändå händer ingenting.