E-HANDELNS UTVECKLING
Slaget om paketen tvingar fram nya lösningar
Ekonomi (TT)
Konkurrensen hårdnar bland bolagen som levererar paket. Postnord inför lördagslevereranser och nästa steg är inte långt borta.
– Det kommer inte ta lång tid innan söndagsleverans är standard, säger e-handelschefen Peter Hesslin.
Paketbolagen kraftsamlar för fullt, först inför Black Friday, därefter julhandeln. De kommande veckorna är de mest intensiva under hela året och för statliga Postnord innebär det att man tar in ett tusental extra medarbetare för att klara av situationen.
– Vi tror på en fortsatt volymökning inom e-handeln i stort på 10-15 procent. På ett enskilt dygn räknar vi med att kunna leverera 5-6 procent mer än förra året och då ska vi komma ihåg att rekorddygnet 2020 innebar 1,3 miljoner paket, säger Peter Hesslin.
Hösten och julen 2020 handlade till stor del om smittspridning och hur man skulle se till att paketutlämning blir så smittsäker som möjligt.
En rad alternativ
Många verktyg som då etablerades som digitala köer finns kvar, däremot har konkurrenssituationen skärpts ytterligare. Den konsument som nu handlar på nätet har en uppsjö leveransalternativ förutom traditionella aktörer som Postnord, DHL och Schenker. Där finns företag som Budbee, Airmee och Instabox som antingen lämnar varorna till utlämningsställen med självservice, alternativt direkt till köparen.
Peter Hesslin och Postnord välkomnar konkurrensen och ser fördelar, inte bara ur konsumentperspektiv:
– Trots att dessa tagit sig in på marknaden ser vi fortfarande en positiv tillväxt samtidigt som de här bolagen växer. Utifrån ett konsumentperspektiv är det positivt att det kommer in konkurrens, vi måste utvecklas och det har vi verkligen gjort.
Ett talande exempel för det anser han är hur det går att följa paket i realtid, paketskåp men också andra leveranstider. Postnord har bara för någon vecka sedan börjat leverera på helger.
– Nu har vi satt lördag som standard för två miljoner hushåll. Företag som Budbee och Airmee har erbjudit det här men i mindre skala och det är vad konsumenterna förväntar sig. Nu följer vi efter och anpassar oss till marknadsbehov samtidigt som vi kan svälja större volymer.
Kan bli konsolideringar
Peter Hesslin ser dock en naturlig utveckling inom en snar framtid.
– Det kommer inte ta lång tid innan söndag kommer att bli standard också.
Finns det utrymme för alla aktörer eller lär det bli konsolideringar?
– Vi kommer nog att se lite konsolideringar, du behöver en viss storlek för att kunna överleva men jag tror det fortfarande finns plats för över en handfull aktörer. De blir mer av ett komplement till varandra.
Tobias Österberg/TT
Fakta
Postnord
Ägs av svenska och danska staten. I samband med kvartalsrapporten för tredje kvartalet redovisade man ökad paketvolym med nio procent. Däremot lider bolaget av fortsatta utmaningar gällande brevvolymer som minskar tydligt.
DHL
En femtedel av bolaget ägs av tyska staten, dessutom flera privata ägare. Globalt bolag som servar över 220 länder med mer än 400 000 anställda.
Schenker
DB Schenker i Sverige är dotterbolag till statlig ägda Deutsche Bahn. Omkring 3 500 anställda i Sverige och levererar precis som DHL över hela världen.
UPS
Brukar räknas som världens största paketdistributionsföretag, grundat i Seattle, USA, 1907. Bolaget har gjort sig känt för sina bruna paketbilar och helbruna arbetskläder.
Bring
Ägs av norska posten. Omkring 13 000 medarbetare. 2020 hade bolaget en omsättning på 23,9 miljarder norska kronor, en minskning med 216 miljoner kronor jämfört med 2019.
Budbee
Grundat av Fredrik Hamilton som är största ägare ihop med Kinnevik. Enligt årsredovisningen för 2020 växte intäkterna med 196 procent till 404 miljoner kronor. Förlusten skrevs dock till 90 miljoner kronor. Har expanderat utomlands, förutom Norden även i Belgien.
Airmee
En rad riskkapitalbolag finns på ägarlistan liksom Izettle-grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson. Tagit in stora summor den senaste tiden i takt med att man vill expandera.
Pandemiåret 2020 blev ett rekordår där omsättningen ökade med 200 procent till 89 miljoner kronor.
Instabox
Hade en omsättning på 245 miljoner kronor samtidigt som 700 personer anställdes. På ägarlistan finns bland annat investmentbolaget Creades och EQT Ventures. Enligt Dagens industri har bolaget nyligen värderats till tre miljarder kronor.
Dessutom har ett flertal livsmedelskedjor som Coop, Ica, Mathem och Willys utkörning av matvaror.