Ericsson i rekordaffär
Ekonomi (TT)
Ericsson köper ett amerikanskt bolag för 55 miljarder kronor. Avsikten är att expandera inom trådlösa företagslösningar.
På Stockholmsbörsen är det dock tummen ned, aktien faller drygt tre procent.
Ericsson meddelade på måndagsmorgonen att man har ingått en överenskommelse om att förvärva Nasdaq-noterade Vonage för 21 amerikanska dollar per aktie, vilket ger ett totalt pris på 6,2 miljarder dollar. Priset betyder en premie på 28 procent jämfört med Vonages stängningskurs i fredags på New York-börsen.
– Vi är oerhört glada och uppåt här på Ericsson i dag, säger finanschefen Carl Mellander till TT.
Köpet är ett av de större i svensk företagshistoria. Ericsson har historiskt gjort en del mindre lyckade bolagsköp på 00-talet. Nu köper man ett bolag på en rekorddyr aktiebörs.
– Vi tycker vi betalar rätt pris för det här, säger Mellander och pekar bland annat på att Vonage växer fort på en snabbväxande marknad och har en kraftig lönsamhetstillväxt.
TT: Hade ni inte kunnat välja att samarbeta bara?
– Vi har utvärderat det. Kunde vi utveckla det här själv, ingå partnerskap? Vi landade i att förvärv var det bästa, den enda möjligheten att växa in i det här snabbt.
Målet är att bygga en global nätverks- och kommunikationsplattform för öppen innovation, enligt Ericsson.
”Kärnan i vår strategi är att bygga ledande mobila nätverk baserat på teknikledarskap. Detta skapar förutsättningar att bygga närvaro på företagsmarknaden. Förvärvet av Vonage innebär nästa steg för att leverera på denna strategiska prioritering", säger Börje Ekholm, vd och koncernchef för Ericsson, i ett pressmeddelande.
Grundades 2001
Vonage som grundades 2001 är en global leverantör av molnbaserad kommunikation, det molnbaserade Vonage Communications Platform, med över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt.
Intäkterna för företaget låg under en tolvmånadersperiod fram till och med 30 september 2021 på 1,4 miljarder dollar, detta samtidigt som aktien under året lyft med hittills nästan 30 procent.
Ericssons aktie å andra sidan har stått och stampat det senaste kvartalet efter att Börje Ekholm bland annat meddelat leveransstörningar i samband med kvartalsrapporten i mitten av oktober.
"Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhållet sätt", säger Börje Ekholm.
En kassako
Just 5G-marknaden har setts som Ericssons stora kassako. I somras tecknade bolaget ett avtal med amerikanska teleoperatören Verizon värt motsvarande 72 miljarder kronor för att bygga ut det amerikanska telenätet i USA. Just den amerikanska marknaden har också blivit extremt viktig då Ericsson mött motstånd i Kina, efter Post- och telestyrelsens beslut att stänga ute kinesiska leverantörer från den svenska 5G-utbyggnaden.
Det planerade köpet, som sker till ett kontantpris om motsvarande 55 miljarder svenska kronor, måste godkännas av Vonages aktieägare och andra berörda myndigheter och väntas slutföras under första halvåret 2022.
"Lite överraskande"
Jonas Olavi, allokeringsstrateg på Alfred Berg anser att affären är strategisk. Han tror inte att Ericsson har fokuserat på börstajmingen, utan har siktet inställt på att köpet ska generera intäkter långt fram i tiden.
– Affären är lite överraskande, eftersom det inte har varit några större spekulationer innan, men när man tänker till känns den allt mer logisk. Den visar på framsynthet och att man tänker på hur man kan utveckla Ericsson vidare i framtiden från att bara vara en hårdvaruleverantör, säger han.
Han beskriver affären som "Ericssons tappning" på den snabba teknikutveckling där internationella nätjättar satsar allt mer på digitala mötesplatser.
– Nu går teknikutvecklingen i en rasande fart och vad utvecklare behöver är ju utvecklingsmiljöer som Ericsson genom det här förvärvet skapar.
Tobias Österberg/TT
Marielle Theander Olsson/TT
Olle Lindström/TT