EU:S FRAMTID
Snabba steg mot nya nätlagar i EU
EU (TT:s korrespondent)
Skärpt kontroll över världens nätjättar närmar sig med nya lagar i snabb takt inom EU.
Klartecken väntas redan i vår.
Tempot har varit nästan rekordsnabbt i EU-behandlingen av det som kallas för DMA och DSA – två nya lagar kring konkurrensen på nätet och nya regler för hanteringen av olagligt och olämpligt material.
Förslagen presenterades i december i fjol och börjar redan närma sig ett slutligt godkännande.
– Det här är verkligen historiskt, att på så kort tid skriva regler för den digitala marknaden. Vi kan nu säga till våra medborgare att vi hör er och vi gör vårt bästa för att tjäna er väl, säger EU:s digitialiseringskommissionär Margrethe Vestager i ett möte med medlemsländernas ansvariga ministrar i Bryssel på torsdagen.
"Väl balanserad"
Då hade ministrarna just gett klartecken för en kompromiss om sin syn på DMA.
– Det här en god kompromiss. Den är väl balanserad, proportionerlig och kommer att bli en god bas för beslutet, säger den svenske representanten inne på mötet, statssekreterare Krister Nilsson.
DMA handlar om att tvinga de allra största nätjättarna att ge rättvisa villkor för andra företag och konsumenter som använder deras tjänster. Så som förslaget ser ut berörs i princip endast ett tiotal företag i hela världen, främst i USA och Kina, som Amazon, Google, Apple och Alibaba.
Klart i vår?
Medlemsländernas åsikt ska nu jämkas ihop med det som EU-parlamentet är på väg att enas om. Förhoppningen är sedan att en slutlig kompromiss ska bankas igenom redan i början av 2022.
– Den här texten är historisk. Vi ser verkligen fram mot att starta vårt arbete, säger Cédric O, digitaliseringsminister i Frankrike och den som kommer att ansvara för kompromissförhandlingarna då Frankrike tar över som ministerrådets ordförandeland från den 1 januari.
Parallellt väntas EU-länderna under torsdagen också enas om sin syn på DSA – som bland annat handlar om vem som ska ha tillsynen över att sociala medier sköter sig när det gäller att ta bort olagligt och olämpligt material.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).
Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.
I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.
Lagförslagen behandlas i sedvanlig ordning parallellt av EU-länderna i ministerrådet och av EU-parlamentet. Båda sidor hoppas kunna ena sig på eget håll före årsskiftet, för att kunna slutföra kompromissförhandlingar under våren 2022.