DEN SVENSKA EKONOMIN

Bättre tider väntar skakig krona

Svenska en- och tvåkronor. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Den svenska kronan har tappat rejält mot såväl euro som dollarn sen i somras. Decembermörkret kommer dock snart att ersättas av betydligt ljusare tider, i alla fall enligt ekonomer.

Återigen kostar en amerikansk dollar över nio kronor. Detta efter att i somras pendlat kring 8:30 kronor. Det innebär en försvagning för kronan med omkring tio procent mot dollarn sedan i juni. Även mot euron tappar kronan, som den senaste tiden nått årslägsta, omkring 10:29 kronor för en euro.

Enligt Carl Hammer, analyschef och valutaexpert hos SEB har den senaste tidens skakiga utveckling på de ledande marknaderna satt press på den svenska kronan precis som andra mindre valutor som inte har så stor likvid. Lars Henriksson, seniorstrateg hos Handelsbanken är inne på samma linje.

– Den negativa utvecklingen som vi haft sedan omikron dök upp har kostat på för den svenska kronan. Sedan finns det en hel del tillfälliga faktorer som påverkat och som lite säsongsmässigt påverkar.

Marknadsräntor ned

Han syftar bland annat på den resolutionsavgift som lagts på bankerna, vilket i sin tur tryckt ned de korta marknadsräntorna.

– Risken för dubbla bankskatter har bedömts som hög och därför har bankerna dragit ned räntorna.

Dessutom bedöms det bli en växlingseffekt när årets premiepensionspengar ska betalas ut mellan den 6 och 8 december till svenskarnas valda fonder. I fjol handlade det om 46,5 miljarder kronor.

– Vi bedömer att omkring 30 procent kommer att gå till utlandet och då behöver det växlas vilket sker de närmaste dagarna.

En svag krona är i teorin bra för svenska exportföretag, till exempel inom verkstadssektorn eller råvarubolag som SCA, stålbolaget SSAB eller gruvjätten Boliden. Fast för konsumenter blir det så klart dyrare vid semestrar utomlands, något som dock på grund av pandemin kanske inte är speciellt aktuellt för så många för närvarande.

Sjunker rejält

Dock kommer kronan att återhämta sig mot framförallt euron, bedömer bland annat Handelsbanken. Detta baserat bland annat på att Riksbanken bekräftat en åtstramning av penningpolitiken till skillnad från Europeiska centralbanken (ECB), detta genom minskade stödköp av obligationer.

– Vi har en prognos på 9:90 kronor vid årsskiftet, men det kanske är att hoppas för mycket. I slutet av nästa år tror vi omkring 9:55 gentemot euron, säger Lars Henriksson.

Tobias Österberg/TT