CORONARESTRIKTIONERNA

Han har fått 1 000 avbokade julbord – ”Stiger i rasande takt”

Krögaren Jeanette Bohman och hotell-vd:n Patrik Ekman vittnar om hur coronakrisen återigen slår mot besöksnäringen. ”Avbokningarna rasar in”, säger Patrik Ekman till TN. Bild: Johan Nilsson/TT, pressbilder

Julborden avbokas på löpande band efter nya smittskyddsrestriktioner – men stödpengar till besöksnäringen uteblir. Nu kräver branschföreträdare skyndsamma åtgärder. ”Om hjälpen blir försenad kommer det att bli väldigt jobbigt”, säger Patrik Ekman till TN.

På tisdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya åtgärder för att bromsa den ökade smittspridningen. Det samlade budskapet är att vaccinera sig och att undvika trängsel. Det är också aktuellt att framöver kräva vaccinationsbevis på restauranger och gym. Däremot vill statsminister Magdalena Andersson (S) vara tydlig med att Sverige inte befinner sig i en regelrätt kris där vi tvingas ställa in våra liv.

Oavsett hur smittläget utvecklar sig har den allmänna oron redan fått fäste. Och en av de första branscherna att drabbas är den redan sargade besöksnäringen, med restauranger, hotell och eventbolag. Hos Ekman Hotel kom det till exempel in 450 avbokningar av julbord på hotellets fyra anläggningar i Värmland från torsdag till måndag. Den siffran steg ytterligare fram till onsdagen.

– Nu är vi totalt uppe i 1 000 avbokningar så siffran stiger i rasande takt, säger koncernens vd Patrik Ekman.

”Det krävs mycket vilja och envishet nu för att orka detta.”

Jeanette Bohman, som driver Skivarps Gästgivaregård i Skurups kommun samt en vinbar i Malmö, hör också till de drabbade, även om hon till viss del redan har garderat sig för motgångar.

"Vet ni hur skönt det är att vi inte satsade på julbord på gästis i år? Ja, för nu ramlar avbokningarna på grupper in här på vinbaren. Ser kollegors uppdateringar som vittnar om detsamma”, skriver hon på Facebook.

Utbredd oro

Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, bekräftar bilden av en utbredd oro i branschen.

”Sedan kravet på vaccinbevis kommunicerades har vi sett en hel del avbokningar av julbord, fester och andra typer av evenemang. Det finns en oro över vad som kommer framöver”, säger han till DI.

Efter 18 krisartade månader hör branschen till de mest luttrade för nya svängningar i smittalen. Det största orosmomentet nu är hur effektiva regeringens stödåtgärder kommer att bli framöver.

Att döma från tidigare stödåtgärder är förhoppningarna inte särskilt höga, enligt branschföreträdare.

”Det är ju inte så att någon erbjuder sig att betala det som förloras direkt. Det krävs mycket vilja och envishet nu för att orka detta. Fast det betalar ju inte räkningarna dock,” skriver en modfälld Jeanette Bohman i sitt Facebook-inlägg.

Hon får medhåll av hotellföretagaren Patrik Ekman.

– Det var ju inte topp notch när man i början av året utlovade stöd för december som betalades ut först i maj. Därför är det viktigt att synliggöra vilken verklighet vi befinner oss i nu när avbokningarna rasar in, säger han och fortsätter:

– Tidigare har statistiken haft eftersläpningar på två till tre månader och det har dragit ut på tiden för att få åtgärderna i tid. Den här gången måste regeringen agera mer skyndsamt, så att vi kan känna oss trygga att det finns hjälp om det går och skogen. Om hjälpen försenas kommer det att bli väldigt jobbigt.

Brådskande med stödåtgärder

På pressträffen flaggade finansminister Mikael Damberg (S) för nya statliga stödåtgärder som korttidsarbete (permittering), omsättningsstöd vid stora omsättningstapp och omställningsstöd för enskilda näringsidkare och handelsbolag. Men det har inte utlovats konkreta åtgärder i nuläget.

Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv, ser dock ingen anledning att vänta.

– Det pratas om beredskap för krisåtgärder, men det är tydligt att restriktionerna får betydande effekter på besöksnäringen. Även om restriktionerna inte är lika hårda som tidigare har man utlyst ett arbetsgivaransvar hos företagen att undvika samlingar. Det har en direkt koppling till de avbokningarna av julbord som vi ser nu. Därför finns det redan nu ett behov av att införa nya stödåtgärder, säger han.

Patrik Ekman är inne på samma spår.

– Det är bra att man driver den är frågan. Man vill ju gärna veta vilka åtgärderna som finns tillhanda så snart som möjligt. Det är också viktigt att de fungerar bättre än under 2020, säger han.

Efterlyser riktade åtgärder

En önskan är att sätta in mer riktade åtgärder framför generella stöd som varit svåra att tillämpa rent praktiskt, till exempel korttidspermitteringar, menar Patrik Ekman.

– Du kan inte ha en kock som arbetar halva tiden på en heldagssittning eller som jobbar två dagar i veckan. Det upplägget funkar inte för oss, säger han.

Enligt Jonas Frycklund finns det fortfarande ett stort handlingsutrymme från regeringen att sätta in åtgärder.

– Det här kommer att beröra en relativt begränsad del av ekonomin så det kommer inte vara dyrt att betala ut stöden. De pengar som avsattes till krisåtgärder riktade till näringslivet har bara använts till 56 procent så vi har pengar kvar, säger han.

”Det krävs mycket vilja och envishet nu för att orka detta.”

I slutändan vill Patrik Ekman vädja till lugn bland restauranggäster. Besöksnäringen är redan vana vid smittskyddsåtgärder i form av mindre antal gäster och avståndsmarkeringar, så det finns ingen anledning till att avboka julborden, menar han.

– Vi tar redan ett stort ansvar för våra gäster ska känna sig trygga. I en av våra anläggningar har vi till exempel en maxkapacitet på 220 personer, men här tar vi bara in 120 personer. Jag vet också att många andra kollegor i branschen arbetar på liknande sätt. Tillsammans kan vi agera ansvarsfullt.

SR: Krögare lättad efter att kommunen betalar för avbokade julbord