FÖRETAGEN I VÄLFÄRDEN

Sågar angrepp mot valfrihetsreformerna – ”Historielöst och felaktigt”

Bild: Pressbild

Tre statsvetare varnar för växande korruption och att valfrihetsreformerna skapar en marknad för kriminella. Men utspelet möter hård kritik. ”Det är tröttsamt att inte ens välrenommerade statsvetare orkar sätta sig in i frågorna, utan bara svepande generaliserar”, säger Kajsa Dovstad på Timbro.

Forskare måste granska korruptionen i Sverige och se om den har blivit så utbredd att den går att jämföra med södra Italien. Det skriver Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, Carina Gunnarson, docent i statsvetenskap, forskare vid Institutet för framtidsstudier och Bo Rothstein, professor emeritus i statsvetenskap, på DN Debatt.

Såväl den omfattande migrationen som valfrihetsreformer har skapat en marknad för kriminella, enligt debattörerna.

”Valfrihetsreformerna från 1990-talet har skapat en marknad för kriminella aktörer. Genom privatiseringar av offentlig verksamhet har myndigheternas kontroll över välfärdstjänsterna minskat”, skriver de på DN Debatt och lyfter fram erfarenheter från Södertälje kring organiserad brottslighet och uppgifter om tystnadskultur i Göteborg.

Kritiken: ”Tendentiöst och nästintill oseriöst”

Kajsa Dovstad, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, ifrågasätter resonemanget.

– Jag blir både upprörd och förvirrad när jag läser debattinlägget. Givetvis är det ett stort problem att flera miljarder kronor försvinner varje år till folk som inte ska ha dem och det måste belysas. Men det är ett problem som har varit känt länge och det finns redan många förslag på bordet. Att statsvetarna försöker vrida det här till att det är valfrihetssystemets fel är tendentiöst och nästintill oseriöst, säger hon.

Välfärdsföretagande är inte förskonat från brottslighet, men det sker i alla branscher och måste tas på allvar överallt, understryker Kajsa Dovstad.

– Arbetsmiljöverket, som leder det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet i arbetslivet, definierade i sin senaste rapport vilka riskbranscherna var. Då handlade det om byggbranschen, restaurangbranschen, städbranschen, bilverkstäder, skönhetssalonger och transportnäringen. Inte en enda välfärdsbransch. Det kanske man som professor i statsvetenskap borde ha kollat upp innan man skriver en artikel på Sveriges största debattsida.

”Att hävda att att Sverige har lika stor korruption som södra Italien är historielöst och felaktigt”

Hon håller med debattörerna om att det finns regler som bör skärpas för att få till bättre kontrollmekanismer inom vissa branscher, exempelvis assistansbranschen.

– Det finns saker som man bör göra för att strama upp systemen, men att hävda att det här skulle göra att Sverige har lika stor korruption som södra Italien är historielöst och felaktigt.

– Staten och det offentliga har dålig koll på sina pengar och det problemet försvinner inte bara för att man förbjuder en bransch som de här forskarna vill misstänkliggöra. Det är tröttsamt att inte ens välrenommerade statsvetare orkar sätta sig in i frågorna, utan bara svepande generaliserar, säger Kajsa Dovstad.

DN Debatt: ”Jämför korruptionen i Sverige med södra Italien”