CORONARESTRIKTIONERNA

Så slår de nya restriktionerna mot företagen

Slut med festandet, och rejäla avstånd för sittande gäster på restauranger. Arkivbild. Bild: David Magnusson / SvD / TT

Ekonomi (TT)

Ännu ett slag mot de som redan ligger ner. Så kommenterar företagarnas intresseorganisationer beskedet om ytterligare coronarestriktioner.

Jonas Siljhammar, vd för restaurangbranschens organisation Visita, förklarar att han har förståelse för åtgärderna som införs nu, men att det kommer att bli tufft för alla krogägare som nu laddat för jul och nyår.

– De har sålt biljetter och tagit in personal, när de här kommer med kort varsel, säger Jonas Siljhammar.

Alla i krogbranschen kommer att få känna på begränsningarna, konstaterar han, men de som arrangerar dans och konserter kommer att få det extra tufft.

– Nu kommer ytterligare ett hårt slag i magen på de som redan var värst drabbade, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Inte bara ekonomin

Och det handlar inte bara om rent ekonomiska. När det äntligen vände upp under hösten för krogar, hotell, besöksnäring och kultursektor så hade företagen svårt att hitta personal.

– Det har varit den lägsta servicenivån i modern tid, säger Mårder om att krogar och andra inte kunnat ha rätt utbildad personal när gästerna äntligen återvänt.

– De har därmed inte kunnat skörda frukterna av vändningen här under hösten, fortsätter han.

Samtidigt konstaterar Mårder att stora delar av övriga Företagarsverige tuffar på bra, de berörs inte så mycket av de här åtgärderna.

Vad gäller de utlovade krisstöden, så handlar det mycket om att företagen får vänta väldigt länge på pengarna. Likviditetssituationen blir väldigt ansträngd.

– Och det handlar om dem som redan ligger ner, säger Mårder.

Efterfrågar detaljer

Jonas Siljhammar är inne på samma linje. Han tycker att det är bra att regeringen också förlänger stöden till företagarna nu när restriktionerna införs.

– Det är bra att de är tydliga med det. Men det är viktigt att vi får se detaljerna också.

Hur stöden ska utformas nu är inte känt, förklarar han, och för många företagare räcker den gamla konstruktionen inte till längre.

– Jag tycker att de skulle sänka gränsen med 30 procent i förlorad omsättning.

Många företag är så sårbara nu att de enligt Siljhammar inte klarar ett omsättningstapp på 30 procent.

Hårdare åtgärder

– Nu ökar smittspridningen snabbt och vi ser en ökad belastning på sjukvården. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är bekymrande, sade statsminister Magdalena Andersson (S) under en presskonferens.

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

På pressträffen presenterades en rad åtgärder som börjar gälla den 23 december.

Bland annat ska folk förbereda sig att arbeta hemma efter jul och nyår. Mer hemarbete minskar också trängseln för den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Inget festande

Regeringen inför ett krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.

– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester, sade Andersson.

Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.

Mellandagsrean

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, sade Magdalena Andersson.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, sade Magdalena Andersson.

Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.

De nya åtgärderna innebär också att regeringen föreslår flera olika ekonomiska stöd till påverkade företag och branscher.

Regeringen föreslår att idrotten får 80 miljoner och kulturen 120 miljoner kronor i nya krisstöd.

Regeringen har tidigare aviserat att omställningsstöden till enskilda näringsidkare ska aktiveras för december 2021. Nu meddelar regeringen att stöden även gäller för januari 2022.

Dessutom föreslås att karenstiden för korttidsstödet tas bort. Det innebär att företag som redan fått korttidsstöd under pandemin kan ansöka igen.

"Illavarslande"

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya scenarier för smittspridningen.

– Belastningen på sjukvården och inte minst personalen har ökat i regionerna, inte bara på grund av covid-19 utan influensa och andra virus som sprids i samhället, sade Karin Tegmark Wisell.

Hon konstaterar att Sverige är på en relativt låg nivå fortfarande i smittläget men situationen är sammantaget "illavarslande".

– Som så många gånger förr upprepar jag att vaccinering är den absolut mest framgångsrika åtgärden.

– Om vi inte haft vaccinationerna så hade antalet döda och sjuka av covid-19 legat på en betydligt högre nivå.