CORONARESTRIKTIONERNA

Karantänsreglerna ändras till fem dagar

Bild: Johan Nilsson/TT

Familjekarantän slopas för friska personer som har fått dos tre, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller har en nyckelroll i en samhällskritisk verksamhet. För alla andra kortas tiden i karantän från sju till fem dagar. ”Det är förändringar i rätt riktning”, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv.

Den senaste tiden har det rapporterats om arbetsplatser med stora problem att hålla verksamheten igång och elever som inte kan ta sig till skolan. Det beror bland annat på att många svenskar sitter i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symptom.

Fram tills nu har familjemedlemmar behövt vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testar positivt för covid-19. Men nu kortar Folkhälsomyndigheten tiden från sju till fem dagar, om man inte själv har symtom.

Dessutom görs undantag för symtomfria personer som har tagit dos tre, har haft covid under de senaste tre månaderna eller är nyckelperson i en samhällsviktig verksamhet. De kan gå till jobb eller skola även om någon i familjen har covid-19.

Sara Byfors, enhetschef på FHM, framhåller att förändringarna måste göras försiktigt i ett läge där smittspridningen är så hög som i dag.

– Reglerna finns ju till för att minska smittspridningen, säger hon.

Välkommet besked

På Svenskt Näringsliv välkomnas dagens besked.

− Det är förändringar i rätt riktning, säger Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom.

Vad kommer det här att innebära för företagen?

− Det lättar åtminstone något problemen med frånvaron, men sedan beror det naturligtvis på hur pandemin fortsätter att utveckla sig, säger Jonas Frycklund.

Han konstaterar att det är många som har haft Covid-19 de senaste tre månaderna eller som har tagit tredje dosen vaccin och som därför undantas i de nya karantänsreglerna. Det menar han är betydelsefullt. Men än finns det risker.

− Vi har fortfarande en stark smittspridning, så vi är inte igenom det här än. Men det var bra att de gjorde de här justeringarna av regelverket.

Finns det något som myndigheterna inte gjorde idag, som du tycker att de borde ha gjort?

− Man kan alltid diskutera detaljer, men dagens besked innebär en betydande förbättring.