KLIMATOMSTÄLLNINGEN
Slutförslag klart: Kärnkraft och gas hållbara
EU (TT:s korrespondent)
Känslorna svallar när EU-kommissionen föreslår att naturgas och kärnkraft kan klassas som klimatmässigt hållbart.
– Vi måste använda alla verktyg vi kan, säger den ansvariga kommissionären i Bryssel.
Precis som i det utkast till förslag som skickades ut för påsyn på nyårsafton anser EU-kommissionen att investeringar i såväl naturgas som kärnkraft kan klassas som hållbara, åtminstone under en övergångsperiod.
Beskedet ges visserligen med en hel del brasklappar.
– Det här är inget frikort. Båda är inkluderade som övergångsaktiviteter. Gas och kärnkraft är inte klimatneutrala. De är inte förnybara bränslen. De är inte gröna i sig. Men de bidrar till omställningen, förklarar en av de tjänstemän som arbetat med förslaget på en genomgång för presskåren i Bryssel.
"En balans"
Den ansvariga EU-kommissionären Mairead McGuinness hade redan på förhand lovat att det inte skulle ske några större förändringar jämfört med utkastet, oavsett vad de 27 EU-länderna har påpekat sedan dess.
Nu betonar hon att förslaget inte är något som tvingar någon att investera i det ena eller det andra.
– Det här är ett verktyg för finanssektorn. Det är inte ett energipolitiskt verktyg. Åsikterna går väldigt mycket isär, men jag tror att vi har hittat en balans, säger McGuinness på en presskonferens i Bryssel.
Förslaget innebär bland annat att investeringar i nya gaskraftverk före år 2030 kan klassas som hållbara om de släpper ut mindre än 270 gram koldioxid per kilowattimme. Investeringar i nya kärnkraftverk kan anses som hållbara fram till 2045 om de använder den senaste tekniken, eller till 2040 om det handlar om moderniseringar.
Het debatt
McGuinness upprepar gång på gång att klassificeringen som hållbart endast gäller under en övergångsperiod.
– Det här inte slutmålet. Men det här är ett verktyg på väg mot slutmålet, säger hon.
Förslaget om den så kallade taxonomin har både välkomnats och fördömts i en het debatt i flera EU-länder sedan kommissionen släppte sitt utkast vid nyår.
Sverige är ett av de länder som försökt påverka i sista stund. I ett brev tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike uttrycker länderna sin "oro" över grönklassandet av naturgasen.
"Bristen på vetenskapliga bevis för att inkludera naturgasen i taxonomin borde leda till en omprövning", heter det bland annat i brevet.
Ilska i Luxemburg
Allra mest ilsket är dock det starkt kärnkraftskritiska Luxemburg. Energiminister Claude Turmes anklagar EU-kommissionen för att medvetet använda en process som gör det svårare att stoppa förslaget.
– Föreställ er om det här skulle ske på något annat område: det vore slutet för den europeiska demokratin. Jag har varit engagerad i europeisk politik sedan 1999 och har aldrig sett något liknande, rasar Turmes i en intervju med Politico Europe.
Kommissionens förslag går nu vidare till EU-parlamentet och EU:s medlemsländer för att godkännas. För att stoppa det krävs ett nej från minst 20 medlemsländer med minst 65 procent av EU:s befolkning – eller en majoritet av ledamöterna i EU-parlamentet.
Wiktor Nummelin/TT