BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Råndrabbad företagare skräms till tystnad – kan tvingas sälja butiken

Genrebild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT; Mostphotos

Butiken rånades tre gånger inom ett år. Sedan passerade nästan två år i relativt lugn men sedan slog rånare till igen. ”Jag mår psykiskt dåligt och träffar läkare”, säger butiksägaren till TN. Nu kräver tunga aktörer att något görs för att stoppa brotten mot företagen.

Det första rånet inträffade för drygt tre år sedan. Därefter följde ytterligare två rån inom ett års tid. Vid det första rånet hotades butiksägaren med en pistol. Vid det andra var rånarna beväpnade med pistol och kniv. Vid det tredje rånet hotades butiksägarens hustru med pistol och rånarna tvingade henne att öppna kassan.

Efter rånvågen investerade butiksägaren i förhöjd säkerhet, bland annat låses butiksdörrarna automatiskt redan klockan 18 trots att butiken är öppen längre. Det var en kostsam investering som butiken fick stå för.

Men i somras, knappt två år efter det senaste rånet, drabbades butiken igen. Den här gången fick butiksägaren fast rånaren genom att brotta ner honom. En 17-åring dömdes senare till samhällstjänst för brottet. Det är det enda rånet som klarats upp.

– Men det har inte bara varit rånen. Vi har också drabbats av inbrott och skadegörelse flera gånger. Alla problem har gjort att vi har mycket färre kunder än tidigare, säger butiksägaren som har valt att vara anonym på grund av risken för repressalier och nya incidenter.

”Vi lämnade vårt hemland för att kunna känna oss trygga men jag känner mig inte trygg här längre”

Butiken ligger centralt i en mellanstor svensk stad. Polisstationen ligger alldeles i närheten men det verkar inte avskräcka brottslingarna.

– Ja, det är nästan komiskt. Polisen borde öka sina insatser för att stoppa brotten. Som det är nu är polisen för svag. Det är många ungdomar här som har problem med knark och behöver pengar.

Känner sig övergivna

Butiksägaren berättar att han och familjen känner sig övergivna av samhället. Det är heller ingen från polisen eller kommunen som kommit på besök för att fråga hur de mår och hur det går. Familjen funderar på att sälja butiken och flytta till en annan stad.

– Vi lämnade vårt hemland för att kunna känna oss trygga men jag känner mig inte trygg här längre. Jag mår psykiskt dåligt och träffar läkare. Både polisen och politikerna borde göra mer för att öka säkerheten, säger butiksägaren till TN.

Men stölder, hot och skadegörelse drabbar inte bara butiker. Exemplen är många. TN har skrivit om allt från frisörer till större kedjor och åkerier som vittnar om den nya brottsvågen.

Kostar företagen miljarder

Kriminaliteten har seglat upp som en av de mest prioriterade frågorna i Svenskt Näringslivs medlemsundersökningar. De direkta kostnaderna för brottsligheten uppgår till cirka 40 miljarder kronor varje år och när förebyggande åtgärder och inkomstbortfall räknas in landar den uppskattningen på över 100 miljarder kronor per år.

Nu krävs krafttag, menar Brottsförebyggande rådet, Brå, Länsstyrelsen, Polisen och Svenskt Näringsliv som i en gemensam skrift (Tillsammans med näringslivet mot brott och otrygghet) ger fakta och nya verktyg i kampen mot brotten. Bland annat uppmanas landets kommuner att bjuda in näringslivet, så att åtgärderna får en större förankring och ett större genomslag. Tanken är att jobba smått och stort.

– Det är lätt att tanken på kriminalitet är detsamma som gängkrig och skottlossning i Stockholms förorter. Men för en mindre företagare ute i landet som drabbas av till exempel skadegörelse eller att arbetsmaskinerna tömts på diesel, är det den egna verkligheten som är viktig. Därför ska vi ha med näringslivet, både i den lokala lägesbilden och som en part i det brottsförebyggande arbetet, säger Carl Gynne, utredare på Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, till TN.

Kartlägger brotten

I Munkfors i Värmland har arbetet redan startat. På företagens initiativ finns sedan länge Nattövervakarna, en åtgärd för att gemensamt hålla koll nattetid. Kommunen, polisen och företagen jobbar tillsammans och nu tas ytterligare ett steg. En ny tjänst på kommunens hemsida som är öppen för alla som vill rapportera in olika händelser. Tanken är att bygga upp en databas över tillståndet i kommunen.

– Utifrån den kan vi se mönster, vad som händer, var det sker och liknande. Med den kunskapen i ryggen kan vi sedan ha konkreta diskussioner med polis, räddningstjänst och näringsliv, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors.