FÖRETAGARHJÄLPEN TILL UKRAINA

Svenska techprofiler tar kampen mot nya säkerhetshoten

Tre tunga techprofiler vill dra nytta av sina nätverk av investerare, entreprenörer och forskare för att göra samhället säkrare. Näringslivet kan med sin kreativitet och snabbhet utveckla smarta tekniklösningar som kan användas både civilt och militärt, menar Mikael Karlsson på MW Group.

De senaste åren har allt fler svenskar upplevt en starkare känsla av otrygghet, först under pandemin och nu i samband med kriget i Ukraina. Det har också gjort att investerare och entreprenörer är allt mer intresserade av att hjälpa till och utveckla lösningar som stärker säkerheten i samhället, konstaterar Mikael Karlsson, vd på MW Group med tjänster som stärker samhällsviktiga funktioner inom försvars-, säkerhets- och industrisektorn.

Han har tillsammans med grundarna bakom Kry och Voi, Johannes Schildt respektive Fredrik Hjelm, startat initiativet Build for Europe för att se till att fler satsningar som kan ge en positiv effekt på samhällssäkerheten blir verklighet.

Samlar experter

De vill använda de nätverk som de har byggt upp för att investera och stötta utveckling av tillämpningar på den civila sidan, som även kan användas i händelse av en kris eller ett krig.

– VI samlar experter, kapital och kraft och tittar på om det finns något specifikt teknikområde där vi verkligen ser att europeisk och nordisk säkerhet skulle gynnas av mer investeringar. Hur vi kan bygga vidare på det vi har eller bygga nytt för att bidra till detta.

”Om vi vill ha ett öppet, globalt samhälle där människor kan röra sig mellan länder behöver vi använda ny teknik för att driva på både hållbarhet och effektivitet”, Säger Mikael Karlsson, vd på MW Group, som är en av intiativtagarna.

Grundtanken är att bygga upp samhällets motståndskraft mot olika typer av hot. Just nu är militära hot ovanligt tydliga men det kan också handla om naturkatastrofer, pandemier eller terrorism, förklarar Mikael Karlsson.

– Där tycker vi att samhället kan bli bättre på att nyttja ny modern teknik. Om vi vill ha ett öppet, globalt samhälle där människor kan röra sig mellan länder behöver vi använda ny teknik för att driva på både hållbarhet och effektivitet.

”Utveckla allt två gånger är onödigt”

Näringslivet är ofta mer snabbfotat och gör större investeringar i teknikutveckling än vad staten gör. Det offentliga har mycket att vinna på att bättre ta vara på den privata sidans kreativa teknikutveckling, anser han. Det stärker samhällssäkerheten.

– Att utveckla allt två gånger är onödigt – det har vi varken tid eller kompetens till. Det offentliga har inte samma resurser för teknikutveckling som den globala marknaden har. Världen förändras snabbt och det är svårt för en svensk myndighet att upphandla teknik och hinna ställa om till nya risker.

Det civila och det militära går i större utsträckning än tidigare ihop.

– Mycket av det vi pratar om handlar om att bygga motståndskraft mot kriser och krig för att samhället ska vara starkt. Ju mer robust det är desto svårare är det att påverka.

”Det offentliga behöver inte äga prylar”

Som exempel nämner Mikael Karlsson Elon Musks projekt Starlink. Det är en satellitverksamhet som har byggts upp för att kunna koppla upp företagets självkörande bilar överallt på jorden. Nu har Ukraina getts tillgång till dessa satelliter för att kunna fortsätta att kommunicera när Ryssland slår ut ordinarie kommunikationsvägar. Därmed får Ukraina förmågan att kommunicera, utan att själva behöva köpa satelliter.

– Även om det inte är utvecklat för att stötta Ukrainas kommunikationsförmåga i kris och krig men nu används det så. Staten och det offentliga behöver inte nödvändigtvis äga prylar utan ofta räcker det att ha tillgång till förmågor som det civila har. Det är ett annat synsätt.

Stort gensvar

Första veckan gick över 1000 personer in på Build for Europes hemsida och sa att de ville vara med och bidra i en eller annan form – forskare, entreprenörer och kapitalstarka fonder.

– Bredden är enorm. Nu ska vi ta vara på tillgången till både kapital och bra entreprenörer som vill göra bra affärer.

För de tre techprofilerna startar nu arbetet med att samla in information och bedöma vilka framtida teknologier som är intressanta att investera i och utveckla med siktet inställt på att bygga stabila samhällen.

– Det här är ett sätt att eskalera bra idéer där bra personer och bra kapital hittar bra framtida lösningar. Vårt jobb blir att få ihop alla goda idéer och bedöma vad som är viktigast att börja med. Nu har vi verkligen möjlighet att bidra, säger Mikael Karlsson.