DEN GLOBALA KONJUNKTUREN
Putins makt över gödslet kan ge dyrare ägg
Ukrainakriget (TT)
Vladimir Putins krig mot Ukraina kan få konsekvenser på de svenska åkrarna – där skördarna frodas med hjälp av ryskt konstgödsel.
Höga priser och osäker tillgång kan komma att leda till dyrare ägg och bacon i matbutiken.
Redan innan krigets skugga sänkte sig över Europa steg priset på gödsel kraftigt, bland annat till följd av att priset på naturgas som används i produktionen ökade. Men nu växer oron hos lantbrukare ytterligare – eftersom Ryssland är en viktig exportör av såväl gas som färdigt gödsel.
– Hela det moderna industriella jordbruket i västvärlden använder mycket kvävegödsel. Ryssland och flera forna Sovjetländer har en stor del av marknaden, framförallt Ryssland, säger Fredric Bauer, forskare vid institutionen för teknik och samhälle vid Lunds tekniska högskola.
I Ryssland skriver statliga medier om diskussioner om ett exportstopp för konstgödsel tills det att transportkedjorna in och ut ur landet återgår till det normala. Det skulle sannolikt höja priserna och potentiellt skada bönder i hela världen.
– Europeiska gödselfabriker stängde när gaspriserna först rusade i väg eftersom de insåg att de inte kunde ta ut så höga priser av bönderna så att det kompenserade för produktionskostnaderna, säger Bauer.
– Om Ryssland stänger gränserna för exporten av handelsgödsel kommer det att bli brist på världsmarknaderna och priset drivs upp. Och om gaskostnaderna går upp är det svårt att öka produktionen till rimlig kostnad i Europa eller andra delar av världen.
Minskar produktionen
Stora europeiska konstgödselproducenter meddelade i veckan att de minskar sin produktion på grund av gaspriset. En av dem är den norska gödseljätten Yara, som köper en hel del råvaror från Ryssland och vars koncernchef Svein Tore Holsether varnar för konsekvenser för den globala livsmedelsförsörjningen.
– Halva jordens befolkning får mat som ett resultat av gödningsmedel. Tas det bort från fältet för vissa grödor kommer skörden att minska med 50 procent, säger han till BBC.
– För mig handlar det inte om huruvida vi går in i en global livsmedelskris utan hur stor krisen kommer att bli.
Branschorganisationen Livsmedelsföretagen konstaterar också att ett strypt ryskt gödselflöde "förr eller senare" kommer att påverka världens livsmedelsproduktion och att det inledningsvis inte skulle finnas tillräckligt med alternativa leverantörer om "hela EU:s jordbruk simultant skulle efterfråga annan gödning".
Sverige har inga egna gödselfabriker utan är beroende av import. Knappt en femtedel av det konstgödsel som används importeras från Ryssland. För den här säsongen är det mesta av gödslet som används redan inköpt och ute på gårdarna.
Påtryckningsmedel?
Men för de lantbrukare som ännu inte har hunnit köpa det de behöver inför vårbruket eller sommaren kommer det att märkas på priset, enligt Johannes Åkerblom, växtodlingschef hos Lantmännen som är ledande återförsäljare för konstgödsel.
– Det kommer förhoppningsvis att gå att skaka fram gödsel, men det kommer att vara dyrt. Om läget består kommer vi långsiktigt att få se såväl priseffekter som brister, säger han.
– Ryssland vill säkert värna sin egen matproduktion genom att begränsa exporten så att priset inte ska sticka i väg ytterligare. Men de kan säkert använda gödsel som påtryckningsmedel också.
Lantmännen har beslutat att stoppa importen av ryskt gödsel tills vidare.
– När vi köper in gödsel handlar det om att scanna företag efter företag. Det finns ju andra leverantörer än Ryssland.
Dyrare ägg och fläsk
Priset på spannmål har skjutit i höjden i världen och det har hittills kunnat kompensera för de ökade gödselkostnaderna, enligt Åkerblom. Värre är läget när det gäller prislappen på foder till djur som fågel och gris.
– Spannmål är en världshandel där priset svarar direkt. För andra varor är värdekedjorna längre, säger han.
– Det finns ingen animalieproducent, oavsett hur skicklig han eller hon är, som kan svälja de enorma prisökningarna, så det kommer nog att märkas av i matbutikerna ganska snart. Ägg och bacon kommer sannolikt att bli mycket dyrare.
Sofia Eriksson/TT
Fakta
Tillförande av gödsel kan ske vid sådd eller i växande bestånd. Gödsling är bland annat nödvändigt för att ersätta den näring som skörd, utlakning och avdunstning bortför från marken.
Gödsel kan ha oorganiskt eller organiskt ursprung.
Organiska gödselmedel är stallgödsel (flytgödsel, kletgödsel och fastgödsel) samt till exempel avloppsslam och rötslam, industriavfall samt växt- och djurrester.
De oorganiska gödselmedlen domineras av handelsgödselmedel som innehåller kväve, kalium och/eller fosfor. Därtill finns specialgödselmedel med olika mikronäringsämnen. I jordbruket dominerar numera handelsgödselmedel, men stallgödsel används på gårdar med djurhållning.