FÖRETAGARJOUREN
Myndigheten: Detta måste företagen veta om sanktionerna
Efter EU:s sanktioner mot Ryssland och Belarus finns det flera saker som företagen måste ha koll på. Michael Koch på Kommerskollegium reder ut.
EU har infört sanktioner mot både Ryssland och Belarus. Som svenskt exportföretag gäller det att hålla reda på vad som gäller. Michael Koch, chef för enheten för internationell handelsutveckling på Kommerskollegium reder ut.
– Som företag finns det en del saker som man måste ha koll på nu. Börja med att se över vilka varor och tjänster som ni handlar med. För Belarus är det stopp för import av vissa varor, men annars är det framförallt exporten som nu är belagd med sanktioner, säger Michel Koch till TN.
På Tullverkets hemsida finns det information om vilka varor det handlar om.
– Där finns listor med varorna man inte får handla med som inte kan tas igenom tullen. Det gäller även vissa tjänster, förklarar Michel Koch och fortsätter:
– Det är väldigt specifikt vilka varor som man absolut inte får handla med. Det är flygplansdelar och delar till oljeraffinaderi. Där är det i princip ett förbud mot export. Sedan finns det varor som kanske skulle kunna användas militärt, där blir det en bedömningsfråga. För att få hjälp med en sådan bedömning kan man vända sig till Inspektionen för strategiska produkter, ISP, säger han.
Utöver att en rad varor och tjänster finns det också ett antal personer uppsatta på sanktionslistorna.
– Svenska företag måste se över vilka personer som de gör affärer med och undersöka om de finns med på listorna. Personerna på sanktionslistorna får man inte göra någon typ av affärer med, det spelar ingen roll vilka varor eller tjänster det handlar om. Så här är det viktigt att du som företagare tar reda på vem som äger de företag som du gör affärer med.
EU har samlat alla varor som berörs av sanktioner på EU Sanctions Map, där kan man även se vilka personer som är listade.
– Tittar man på EU Sanctions Map ska man titta under Ryssland och Belarus, men också under Ukraina. Många av de ryska företagen och personerna som har listats hittar man under Ukraina. Det är ganska omfattande listor med flera hundra personer där ett antal företag och banker också nämns.
Nästa steg är att se över vilka banker ditt företag använder, berättar Michel Koch.
– Undersök dels vilka banker som finns på sanktionslistan. Dessa får du inte ha något samarbete med alls, inte ens skicka en betalning via dem. Sedan gäller det också att ha koll på vilka banker som är borttagna ur swiftsystemet, då går det inte att skicka pengar. I bästa fall kan företagens svenska bank hjälpa till med att få koll på hur det ser ut.
Michael Koch anser att det är svårt att bedöma hur stor effekt sanktionerna kommer ha för de svenska företagen.
– Det är svårt att säga hur stor del av handeln som sker med personer som finns med på de här listorna. Men det vi kan konstatera är att många företag väljer att avsluta handel med Ryssland även om de inte måste på grund av sanktionerna, för att de inte vill kopplas samman med Ryssland. Vi får följa utvecklingen, men det kommer garanterat att vara mindre handel än vad vi haft tidigare.