KOMPETENSKRISEN

Han fick nobben på 895 ansökningar

"Man måste ha ett mål: jag kommer lyckas och tänka på vad som kommer hända om jag inte lyckas. Det är en bra drivkraft”, säger Hazem Al-Sayed. Bild: Sören Andersson

När Hazem Al-Sayed blev arbetslös sökte han 895 jobb utan att få ett enda napp. ”Jag höll på att tappa hoppet”, säger han. Men när han väl kom in på rätt kurs fick han jobb innan kursen ens var slut.

Hazem Al-Sayed kom som flykting från Syrien till Sverige för åtta år sedan, när han var 31 år gammal. Han ville etablera sig här snabbt, så han bestämde sig för att lära sig svenska med en gång. Eftersom den som väntar på uppehållstillstånd inte kan läsa på SFI valde han en egen väg.

− Jag satt på flyktingförläggningen och studerade åtta-tio timmar om dagen de första sex månaderna, säger han och förklarar att han kollade Youtube-filmer och läste böcker.

Tack vare sin ambition klarade han också SFI:n tre dagar efter att han hade fått uppehållstillstånd – med betyget A!

Fick jobb snabbt

Genom sina goda kunskaper i svenska fick han, två år efter att han anlände till Sverige, ett erbjudande om att bli samhällsinformatör på Strömsunds kommun.

− Min uppgift var att ge nyanlända en utbildning om Sverige i ämnet samhällsorientering, säger han.

Efter bara två år var han alltså så etablerad att han själv fick lära andra hur Sverige fungerar.

Det här var strax efter flyktingkrisen 2015 och då fanns det gott om arbete, men efter tre år minskade behovet. Hazem Al-Sayed, som då hade utbildat ett stort antal nyanlända, blev uppsagd på grund av arbetsbrist.

− Då bestämde jag mig för att byta karriär, för jag måste ju försörja mig.

Han började söka jobb och sökte allt möjligt: lagerarbete, kundtjänst med mera.

− Jag sökte 895 jobb. Jag sökte allt som du kan tänka dig som inte kräver högre utbildning. Och jag fick 895 ”vi är tacksamma för din anmälan, men vi har gått vidare med någon annan”, säger han.

− Det var inte lätt. Jag höll på att tappa hoppet.

Vad var det som var den avgörande vändningen?

− Vad är alternativet? Man måste ha ett mål: jag kommer lyckas och tänka på vad som kommer att hända om jag inte lyckas. Det är en bra drivkraft.

Kritisk till Arbetsförmedlingen

Han försökte få hjälp från Arbetsförmedlingen, men menar att de inte ville ge honom stöd i början.

− Arbetsförmedlingen ger dig stöd först när de anser att du har uppfyllt vissa krav. Men det finns inget utrymme för att göra misstag, för om du gör misstag, så får du inga pengar. Så det är väldigt stressigt att vara inskriven på Arbetsförmedlingen, säger han och fortsätter:

− Det enda erbjudande jag fick av dem var att komma till en jobbsökarmässa på Stockholms central.

Han jämför med Omställningsfonden, som han fick hjälp av tack vare att han tidigare hade varit anställd i en kommun. Kontaktpersonen där frågade vad han kunde tänka sig att arbeta med och han nämnde bland annat it. Redan i Syrien hade han fått en it-utbildning och arbetat i två år. Därför hade han en känsla för vad ett arbete som it-tekniker innebar.

− Det handlade bara om att jag visade intresse för it, inte om vad jag exakt kunde, säger Hazem Al-Sayed och berättar att han tack vare inspirationen från Omställningsfonden sökte en kurs hos Lexicon för att bli just it-tekniker. Kursen betalades av Arbetsförmedlingen samtidigt som Omställningsfonden hjälpte honom med en dator, så att han kunde genomföra kursen.

Utbildningen pågick i sex månader. Men han hoppade av tidigare – för att han fick jobb.

− Jag fick praktikplats först och sedan anställning.

Nu arbetar Hazem Al-Sayed som it-tekniker på Lexicons eget utbildningscenter.

− Jag är support på plats. Min huvuduppgift är att se till att it-miljön fungerar, bland annat att förbereda salar för utbildningar.

Trivs du med ditt jobb?

− Jag trivs jättebra!

Vad är det bästa med ditt jobb?

− Problemlösning. Jag älskar problemlösning!

Hazem Al-Sayed är tacksam för det stöd som han fick från Omställningsfonden.

− De hjälpte mig mycket. Och de hade tålamod med mig.

Om du jämför Omställningsfonden och Arbetsförmedlingen – vad säger du då?

− Jag skulle önska att Arbetsförmedlingen blir som Omställningsfonden i hur de bemöter arbetslösa.