KRIGET I UKRAINA
Ryskt krav på rubel för gas "väldigt snart"
Ekonomi (TT-Bloomberg)
En ny rysk betalningsmekanism som kan användas för att tvinga importörer i EU att betala i rubel för rysk naturgas har presenterats för Rysslands president Vladimir Putin.
Mekanismen kan sjösättas "väldigt snart", enligt Putinregeringens talesperson Dmitrij Peskov.
Peskovs uttalande görs sedan priset på naturgas sjunkit något på råvarubörsen i Amsterdam. Trycket nedåt på priset har uppstått sedan Rysslands president Vladimir Putin mjukat upp sitt ultimatum vad gäller för rysk naturgas i rubel i ett samtal med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.
Naturgaspriset sjunker
I terminshandeln sjunker naturgaspriset med 1 procent till 119 euro per megawattimme.
Putin sade att europeiska köpare kan fortsätta betala för den ryska gasen med euro till Gazprombank, som i sin tur kan växla in pengarna mot rubel, enligt ett uttalande från den tyska regeringens talesperson Steffen Hebestreit.
Samtalet mellan Putin och Scholz ska ha ägt rum i onsdags kväll.
Italiens premiärminister Mario Draghi tillägger på en presskonferens att det senaste beskedet från Ryssland är att kravet på omväxling till rubel nu ska ske i Ryssland.
G7-länderna har enhälligt avvisat Putins tidigare krav på rubel för rysk gas tidigare i veckan och i Tyskland – ett av EU-länderna med störst beroende av rysk gas – har en krisplan aktiverats som i ett senare skede kan innebära ransonering och industriella nedstängningar.
Putin lanserade förslaget om att kräva rubel för rysk gas förra veckan. Det är riktat mot vad han beskriver som 48 fientligt sinnade länder, däribland storkonsumenter i EU. Kravet har avvisats från bland annat tysk sida då merparten av befintliga leveransavtal pekar ut euro som betalningsmedel.
EU fortsätter importera rysk gas
Men enligt Peskov krävs det inga justeringar i befintliga kontrakt för att genomföra Putins krav, vare sig av valutan eller andra villkor som priser, volymer och leveranstider.
– I vilket fall, de skulle bara behöva köpa rubel med den valuta som gäller i leveransavtalet, säger Peskov.
Fakta
EU importerar mer än en tredjedel av sitt naturgasbehov från Ryssland, trots den ryska attacken på grannlandet Ukraina och omfattande västliga sanktioner mot Ryssland.
EU-länderna har dock enats om att dra ned på sin import av rysk gas med två tredjedelar till slutet av 2022 och Tysklands regering siktar på att helt fasa ut beroendet av rysk gas till 2024.
När det gäller rysk olja vill Tyskland halvera importen till sommaren och i princip vara helt oberoende av rysk olja till årsskiftet. Ett tyskt oberoende av ryskt kol kan samtidigt uppnås redan till hösten 2022, enligt Tysklands ekonomi- och miljöminister Robert Habeck.