DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Analys: Detta behövs för att uppdatera svensk arbetskraft

”Beräkningarna visar att investeringar i yrkeshögskolan är lönsamma för både kvinnor och män, oavsett ålder, som påbörjat utbildning. Vi ser också att yrkeshögskoledeltagarna är mer rörliga på arbetsmarknaden”, säger Maria Bond. Bild: Pressbild

När arbetsmarknaden förändras behöver också arbetskraften anpassa sin kompetens. Tillväxtanalys har studerat vilken funktion som offentliga system fyller för att underlätta den omställningen, enligt ett pressmeddelande.

– Ökad digitalisering, automatisering, och förväntningar på att arbetslivet ska fortgå längre upp i åldrarna ställer både individer och organisationer inför nya möjligheter och utmaningar. Det krävs en flora av insatser för att möta de olika behov som uppstår, säger Maria Bond, analytiker på Tillväxtanalys, i pressmeddelandet.

En av de insatser som har granskats är Yrkeshögskolan. Och där visar resultatet att investeringarna i den är motiverade ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

– Beräkningarna visar att investeringar i yrkeshögskolan är lönsamma för både kvinnor och män, oavsett ålder, som påbörjat utbildning. Vi ser också att yrkeshögskoledeltagarna är mer rörliga på arbetsmarknaden, säger Maria Bond.

Men Tillväxtanalys menar också att det svenska offentliga systemet måste hitta vägar för att säkerställa att det svenska näringslivet ligger i framkant och att befolkningens alla förmågor samtidigt tas tillvara.

– Erfarenheterna från Sverige och andra länder visar att det ofta är komplext och tidskrävande att involvera och stötta näringslivet i riktade satsningar, även där behoven av kompetenshöjande insatser är stora, säger Maria Bond.

Pressmeddelande: Näringslivets kompetensutmaningar kräver en flora av insatser