Macron mot Le Pen i fransk final
Frankrike (TT:s korrespondent)
Finalpar 2017. Liksom 2022.
Emmanuel Macron får återigen möta Marine Le Pen i kampen om presidentposten i Frankrike, visar vallokalsundersökningar i fransk tv.
När klockan slog 20 höll de närvarande andan inne på president Macrons valvaka i mässcentret vid Porte de Versailles i Paris.
Så kom siffrorna:
28,1-29,7 procent för presidenten. 23,3-24,7 för Le Pen.
Och jublet.
– Vi har vunnit! Vi har vunnit! ropades direkt.
Belgiska siffror
Den som hade spanat mot grannlandet Belgien tidigare under kvällen visste dock vad som var på gång.
Precis som vanligt hänvisade belgiska tv-kanalen RTBF till olika undersökningar medan fransmännen fortfarande höll på att rösta.
En mätning gav Macron och Le Pen vardera 24 procent. En annan talade om 24,7 för presidenten mot 23,5 för Le Pen. En tredje sade 25 mot 24.
RTBF har gjort på samma sätt i de senaste valen och prickat in de rätta finalisterna såväl 2012 som 2017.
Marginalen mellan Macron och Le Pen ner till Mélenchon, på 19-20 procent, är samtidigt så stor att mycket tyder på att det blir svårt för vänsterledaren att nå fram.
Valdeltagandet har samtidigt gått ner jämfört med både 2017 och 2012, även om man håller sig över bottenrekordet från 2002 på 71,6 procent. Prognosen i år landar på runt 74-75 procent.
Mjukare framtoning
Om siffrorna stämmer blir finalparet det väntade. Macron och Le Pen har legat en bra bit före alla andra i opinionsmätningarna inför valet.
Ett tag ledde presidenten närmast överlägset, då kriget i Ukraina inleddes och fransmännen slöt upp ännu lite mer bakom sin nuvarande statschef, precis som det brukar bli i liknande lägen.
Le Pen har dock knappat in ordentligt, hjälpt av en betydligt mjukare framtoning.
I stället för en eldfängd ledare för ytterhögern som mest talar om kamp mot brottslighet och invandring och EU så framställs hon nu som den som verkligen bryr sig om vanliga fransmän, höga bensinpriser och köpkraft.
– Om folket röstar så vinner folket! manar hon i sin sista kampanjvideo till väljarna.
Fronten håller?
Le Pen har kämpat hårt för att verka mer ”normal” i presidentvalskampanjen och har också hjälpts av att ha haft en ännu mer extrem konkurrent i eldfängde tv-debattören Éric Zemmour.
Om det räcker för att få henne vald i slutrundan återstår att se.
– Jag tror inte det. Enligt mig kan det bara ske av misstag, om väljarna stannar hemma för att de är övertygade om att Macron vinner, säger statsvetaren Jérôme Jaffré till belgiska tidningen Le Soir.
En nyckelroll spelas av vänsterväljarna, som splittrat sina röster på en stor mängd kandidater. Samtidigt har deras stöd för Macron sjunkit, då presidenten anses ha blivit allt mer av en högerpolitiker under sina år i Élyseepalatset.
Frågan är nu om de ändå kommer att ställa upp för det som kallas "den republikanska fronten", för att stoppa Le Pen.
Väljarna Laure Altar och Solenne Virlogeux i centrala Paris har i alla fall sin plan klar om det blir Macron mot Le Pin i final.
– Då röstar vi mot extremhögern, säger Solenne.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift i faktarutan om antalet kandidater i valet.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta
Tolv kandidater ställer upp i årets franska presidentval. Så här mycket stöd fick de i opinionsinstitutet Ifops sista mätning i fredags:
Emmanuel Macron (mittenpartiet LREM): 26 procent
Marine Le Pen (nationalistiska RN): 24
Jean-Luc Mélenchon (vänsterpartiet FI): 17
Éric Zemmour (ytterhögerrörelsen Återerövring): 9
Valérie Pécresse (konservativa LR): 9
Yannick Jadot (miljöpartiet EELV): 5
Fabien Roussel (kommunistiska PCF): 2,5
Jean Lassalle (högerrörelsen Vi gör motstånd): 2,5
Anne Hidalgo (socialdemokratiska PS): 2
Nicolas Dupont-Aignan (ytterhögerpartiet DLF): 1,5
Philippe Poutou (yttervänsterpartiet NPA): 1
Nathalie Arthaud (trotskistiska LO): 0,5
Källa: Ifop, den 8 april.
Fakta
Så här har det gått i de senaste presidentvalen i Frankrike:
2002: I första omgången skräller sig högerextreme Jean-Marie Le Pen fram till en andraplats med 16,9 procent av rösterna, bakom 19,9 procent för sittande konservative presidenten Jacques Chirac. Socialdemokraten Lionel Jospin blir bara trea med 16,2 procent. I slutrundan sluter sedan både höger och vänster upp bakom Chirac som vinner med 82 procent mot 18 för Le Pen.
2007: Högerkandidaten Nicolas Sarkozy får 31,2 procent i runda ett, mot 25,9 för socialdemokraten Ségolène Royal. Trea blir liberale François Bayrou på 18,6. Sarkozy vinner sedan en jämn slutomgång med 53 procent mot 47 för Royal.
2012: Socialdemokraten François Hollande får 28,6 procent i runda ett mot 27,2 för sittande Sarkozy. Trea blir Marine Le Pen på 17,9. Finalen vinns sedan av Hollande på 52 procent mot 48 för Sarkozy.
2017: Mittenpolitikern Emmanuel Macron får 24 procent i första rundan där Marine Le Pen tar andraplatsen på 21,3 procent – knappt före högerns François Fillon på 20 och vänsterns Jean-Luc Mélenchon på 19,6. Sedan vinner Macron med klara 66 procent mot 34 i slutrundan mot Le Pen.