DEBATTEN OM SJUKSKRIVNINGARNA
Kritik mot regeringsförslag: Äldre slutar jobba i förtid
Regeringen går trots allvarlig kritik vidare med förslaget om att göra det lättare för personer som har fyllt 60 år att få sjukersättning. ”Hela systemet i övrigt bygger ju på att vi ska jobba längre, inte kortare tid – det här förslaget går i diametralt motsatt håll”, säger Catharina Bäck, försäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.
Förslag om den så kallade ”trygghetspensionen” kommer att överlämnas till riksdagen och ska enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) ge ”ökad trygghet för dem som slitit ut sig i arbetslivet och inte orkar till pensionen”.
Enligt förslaget ska de som har fem år kvar till riktåldern för pension, i dagsläget de som är över 60 år, omfattas av andra omställningskrav än övriga på arbetsmarknaden för att lättare kunna få sjukersättning.
Förslaget rimmar illa med de lagstiftningsinsatser som görs för övrigt för att förlänga tiden i arbetslivet, bland annat att riktåldern för pension höjs under de kommande åren, påpekar Catharina Bäck.
– Hela systemet i övrigt bygger ju på att vi ska jobba längre, inte kortare tid, men det här förslaget går i diametralt motsatt håll. Förslaget handlar trots sitt namn varken om trygghet eller pension. Det kommer helt säkert att leda till att många som kan arbeta lämnar arbetsmarknaden i förtid och det har vi inte råd med. Den som har en arbetsförmåga behövs på arbetsmarknaden.
Vid millennieskiftet var sjukfrånvaron skyhög. Göran Persson lovade att halvera den och visserligen sjönk sjukfrånvaron under kommande år, men det skedde till priset av att människor massförtidspensionerades, konstaterar hon.
Strider mot sjukförsäkringens syfte
När Alliansen sedan reformerade sjukförsäkringen från år 2008 stramades regelverket för sjukersättning, som tidigare kallades förtidspension, upp så att bara medicinska skäl ska ligga till grund för bedömningen av arbetsförmågan. Faktorer som ålder, bostadsort, arbetsmarknadsmässiga förutsättningar, utbildningsnivå eller annat som inte är medicinska skäl, ska inte påverka rätten till sjukersättning.
Förslaget strider mot sjukförsäkringens syfte och pågående reformer om ett förlängt arbetsliv, konstaterar Catharina Bäck.
– Ålder är inte ett sjukdomstillstånd och sjukförsäkringen är ingen yrkesförsäkring. Även sjukskrivna som är äldre kan med aktiva rehabiliteringsinsatser stöttas tillbaka i tidigare eller nytt arbete. Fokus borde vara att bättre ta tillvara den arbetsförmåga som finns, även hos de som har nått 60 års ålder.
Skapar passivitet i systemet
Eftersom arbetsförmågan hos sjukskrivna personer över 60 år enligt förslaget inte ska bedömas mot hela arbetsmarknaden, utan mot arbete som de har eller nyligen har haft, försvinner fokuset på aktiva insatser för att bättre ta tillvara den arbetsförmåga som faktiskt finns, enligt Catharina Bäck.
– Vad händer då för den som är sjukskriven och som närmar sig 60 år? Risken är stor att sjukfrånvaron präglas av passivitet och att många äldre med förmåga att arbeta lämnar arbetsmarknaden i förtid via sjukersättningen. Åtgärder och insatser som leder tillbaka till arbete riskerar att inte komma till stånd för dem.
Att regeringen inte har värnat den reformerade sjukförsäkringen från 2008, utan monterat ned rehabiliteringskedjan och avskaffat den bortre tidsgränsen, kommer att leda till fler långtidssjukskrivna, vilket regeringen återigen ser ut att vilja lösa genom förtidspensionering, konstaterar Catharina Bäck.
– Att regeringen vill att äldre ska lämna arbetsmarknaden i förtid i stället för att satsa på att ta tillvara deras arbetsförmåga och försöka hjälpa människor till ett jobb – det är riktigt dåligt. Det handlar verkligen om att gömma och glömma människor.
Inte individen själv som bestämmer
För många äldre långtidssjukskrivna kommer den så kallade trygghetspensionen att innebära att Försäkringskassan initierar ett utbyte av sjukpenning till sjukersättning.
– Det är då inte individen som ansöker utan det blir Försäkringskassan som tar initiativ till att de lämnar arbetsmarknaden i förtid via sjukersättningen, säger Catharina Bäck.
Enligt nyhetsbrevet Pensionsnyheterna kan namnet "trygghetspension" kan vara olyckligt valt eftersom det är fråga om en förmån som ska hanteras av Försäkringskassan, och inte av Pensionsmyndigheten.
”De båda myndigheterna har ju haft en separation i ärenden där "pension" är Pensionsmyndighetens business medan Försäkringskassan hanterar delar som inte har med pension att göra”, skriver Pensionsnyheterna.
Catharina Bäck instämmer.
– Sjukersättningen är en del av sjukförsäkringen, inte av pensionssystemet.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 september 2022.