SVERIGES ENTREPRENÖRER
”Rymden erbjuder nya stora affärsmöjligheter”
Rymden är för alla att investera i – inte bara för miljardärer som Elon Musk. En ny jätteindustri håller på att växa fram och fler företagare och politiker behöver få upp ögonen för möjligheterna som finns i rymden, menar Mathias Sundin.
När miljardärerna Jeff Bezos och Richard Branson åker till rymden är det lätt att få bilden att rymden fortfarande är en lekplats för de superrika. Istället är det egentligen precis motsatsen om man ser till utvecklingen som sker nu.
Rymden håller på att öppnas upp för många fler än nationer och individer med miljarder på fickan. Under de närmaste tjugo åren så kommer en ny jätteindustri växa fram, och med den astronomiskt stora möjligheter, även för Sverige och svenska entreprenörer - liksom för dig och mig!
Hur då, undrar du?
Innan vi ger oss in på vilka specifika områden det handlar om, så är det viktigt att förstå bakgrunden till det som sker. Anledningen att rymden fram tills nu tillhört några få beror på att det har kostat väldigt mycket att skjuta upp även pyttesmå saker i rymden. En raketuppskjutning har kostat flera hundra miljoner kronor, eftersom raketen kraschats och behövts byggas på nytt efter det.
Vi behöver rymden för att fixa problem på jorden.
Elon Musks SpaceX är pionjären som började landa och återanvända raketer. Något som nu nästan alla andra tar efter. Ännu har effekten på kostnaden varit rätt liten, men under de närmaste årtiondena kommer priset för en uppskjutning minska med 99 procent (!). Samtidigt blir elektroniken i satelliterna hela tiden billigare.
Det kommer med andra ord vara lönsamt att skjuta upp avsevärt mycket mer saker i rymden och nya affärsområden kommer att växa fram. Bland dessa finns:
- Rymdturism
Hittills har privata rymdresor varit förbehållet de superrika. Idag går det att köpa en resa för två-tre miljoner kronor. Det är förstås fortfarande väldigt dyrt, men ändå överkomligt för många fler. Och med den kostnadstrend vi ser så kommer priset för en rymdresa om tio år ha sjunkit till cirka 200 000 kronor. Även det är dyrt, men om du börjar spara 1700 kronor i månaden nu så kan du bli astronaut i början på 2030-talet.
- Globalt satellitbredband
SpaceX och OneWeb har börjat täcka planeten med tusentals internetsatelliter. Flera andra, som Amazon, kommer följa och vi kommer inom några få år ha bredbandsuppkoppling på varenda kvadratcentimeter av planeten.
- Klimat och miljö
Ska vi inte fixa problem på jorden innan vi åker till rymden? Så kan det stundom låta från kritikerna. Det är, vill jag mena, en felaktig fråga. Vi behöver rymden för att fixa problem på jorden. Det finns avancerade satelliter som övervakar utsläpp, förändringar i korallrev och mycket annat. Saker som har varit extremt kostsamma och i praktiken omöjliga att genomföra på jorden.
- Uppskjutningarna ökar dramatiskt
När satelliterna blir bättre och billigare växer såklart också marknaden för att skjuta upp dem. Under de kommande fem, sex åren kommer fler satelliter skjutas upp i rymden än vi skjutit upp hittills genom historien.
- Ökande investeringar
Rymdinvestingarna slog rekord förra året och dubblades nära nog jämfört med året innan, som då också var ett rekordår. 2021 investerades 160 miljarder kronor jämfört med 85 miljarder år 2020. Det är en kraftig ökning sedan 2012, då mindre än 20 miljarder investerades. Mer är på väg, från bland andra EU och Europeiska investeringsbanken som satsar en miljard euro fram till 2025 på rymdstartups. Sedan tidigare finns såddfinansiering att få via europeiska rymdstyrelsens inkubator, ESA Business Incubator.
Sverige ligger väl till för att kunna bli en viktig spelare i denna nya rymdekonomi. Vi har en rymdlag, som dessutom håller på att uppdateras, raketbasen Esrange, flera rymdföretag, en astronaut och rymderfarenhet sedan flera årtionden tillbaka.
Sverige ligger väl till för att kunna bli en viktig spelare i denna nya rymdekonomi.
Dessutom finns nya spännade rymdstartups, som Pythom Space. De bygger nu raketer för att ta del av den snabbt expanderande launchmarknaden. Pandion AI stoppar “AI:n” direkt i satelliten, vilket gör analyser av exempelvis naturkatastrofer och störningar i logistikkedjor mycket snabba och billiga. Porkchop vill bli ett DHL för yttre rymden, och sköt nyligen upp sin första satellit på en SpaceX-raket. Spaceport Sweden vill etablera rymdturism i Sverige.
Det här är bara början. Vad vi ser är inget mindre än ett enormt affärsområde och en interplanetär ekonomi som håller på att växa fram. För många entreprenörer och företag kan den nya rymderan bli en mycket spännande och lukurativ tid.
Om krönikören
Mathias Sundin är medgrundare och ordförande i Warp Institute, tidigare riksdagsledamot, TEDx-talare och internationell föreläsare och leder nu crowdfundingen för världens första privata rymdmission till en asteroid.