HOTEN MOT SKOGSBRUKET
Expert: EU-ja till skogen bara en halvseger – nu börjar krånglet
Nya regler kan diskvalificera företagen från EU:s nya taxonomi – trots glädjebeskedet för skogen häromdagen. ”Det riskerar att bli en väldigt tung administration”, varnar Skogsindustriernas Magnus Berg.
Nyligen presenterade EU-kommissionen sitt förslag för den nya taxonomin, ett slags system för att klassificera vad som anses vara gröna, hållbara investeringar. Det hade då varit långa och tuffa vändor, där bland annat skogen, bioenergi och vattenkraften debatterats hårt. Efter många om och men kvalade dessa områden in som långsiktigt hållbara klimatinvesteringar. Nu ska de alltså ingå i EU:s taxonomikarta.
Magnus Berg, chef för den näringspolitiska avdelningen på Skogsindustrierna, menar att det har varit en lång och bitvis snårig process innan EU-kommissionen till slut satte ned foten.
– Förslaget har flera förbättringar jämfört med det vi såg i november. Skogen är nu med som en grön verksamhet, och det är ju viktigt eftersom skogen och de produkter vi gör av skog har en så stor betydelse i klimatarbetet. Det är också positivt att bioenergi nu inte ses som en övergångslösning, utan som en långsiktig del i energisystemet, säger han.
Svårtolkade skrivningar
Därmed är dock inte alla problem ur världen. Det finns gott om svårtolkade skrivningar kring skogen. Magnus Berg håller fortfarande på att analysera hur de ska förstås för företagen i branschen.
– Det är ju i detaljerna som allt avgörs, säger han.
Till exempel måste skogsägare som har ett innehav på 13 hektar eller mer från och med nästa år göra en klimatanalys för sitt skogsbruk för att kunna klassas som hållbara enligt EU, och den kan bli omfattande och komplicerad att göra, menar Magnus Berg.
– Ja, så är det, inte minst för den som har lite skog riskerar det att bli en väldigt tung administration med klimatbidragsanalysen, säger han.
Fler måste göra skogsbruksplan
Skogen kvalade in i taxonomin, men striden för skogen är långtifrån över. Flera detaljer är fortfarande oklara, konstaterar Magnus Berg som nu kommer att diskutera de här frågorna mer ingående med medlemsföretagen inom skogsindustrin.
Till exempel krävs en skogsbruksplan där en översyn måste göras vart tionde år. Och i en tidigare skiss gällde kravet på en klimatanalys bara de skogsägare som hade över 25 hektar skog, men nu kommer betydligt fler att beröras, vilket har fått EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) att reagera. ”Man har ringat in även mindre ytor av skog vilket i princip omfattar majoriteten av de svenska skogsägarna”, sa hon häromdagen till DI.
Samtidigt lägger sig andra intressenter i skogens framtid, och det har varit ilskna röster. Som en protestaktion mot att skog och bioenergi ska ses som klimatsmarta investeringar hoppar Världsnaturfonden, WWF, av samarbetena kring EU:s taxonomi. Och press kommer även från andra miljörörelser, som vill att skogen plockas ut från taxonomin. Så det höga tonläget kan fortsätta, misstänker Magnus Berg utan att vilja peka ut enskilda aktörer.
– Jag vill egentligen inte kommentera enskilda organisationers synpunkter, men man kan konstatera att det är väldigt många som har haft synpunkter på arbetet med att ta fram en taxonomi. Jag tycker återigen att det är viktigt att EU har satt ned foten och sagt att både skogsbruk och bioenergi är verksamheter som ska klassas som gröna, säger han.
– Det finns naturligtvis många åsikter om hur vi bäst ska hantera skogen, och oavsett hur Kommissionens förslag sett ut tror jag att vi hade sett olika reaktioner, fortsätter han.
– Vi kommer ju att behöva vår skog, både produkterna men även energin från skogen för att klara den omställning som behövs för att klara klimatet, så jag tycker att det är självklart att EU landar som man gör, fortsätter han.
”Det behöver komma med i nästa steg”
Enligt Magnus Berg saknas det dock perspektiv kring skogen, vilket har avspeglats i taxonomin.
– Den har varit helt fokuserad på om skogen kan ta upp och lagra kol. Men den behöver ju också lyfta fram klimatnyttan av att använda produkter från skogen, för att ersätta fossila råvaror och produkter. Det behöver komma med i nästa steg av taxonomin, säger han.
Jessica Polfjärd (M), Europaparlamentariker, håller med om att reglerna måste förbättras.
– Vi behöver ett regelverk som faktiskt är möjligt för våra skogsbrukare, även de mindre, att leva upp till utan krånglig administrativ börda.
– Vi kommer stå upp emot dem som menar på att skogen inte ska kunna ingå i taxonomin över huvud taget. Det är direkt fel – det svenska skogsbruket är hållbart.