DEN SVENSKA SÄKERHETEN
Andersson: Folkomröstning om Nato en dålig idé
Politik (TT)
En dålig idé.
Absolut inte.
Så lyder regeringens svar på Vänsterpartiets krav på en folkomröstning om Nato.
– Jag tycker det är en dålig ide, av flera olika skäl. Det är en fråga som jag inte tycker lämpar sig för en folkomröstning, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.
Hon motiverar det bland annat med att det finns uppgifter som är sekretessbelagda och därför inte kan debatteras öppet, bland annat information rörande rikets säkerhet.
– Det finns viktiga frågor i en sådan folkomröstning som man inte kan diskutera. Viktig fakta som inte kan komma upp på bordet.
"Kan bara beklaga"
Andersson kommenterar också Moderatledaren Ulf Kristerssons krav om att regeringen behöver förankra stödet i riksdagen för en Natoansökan.
Hon understryker att riksdagens partier just nu diskuterar säkerhetspolitiken i en analysgrupp. En rapport ska presenteras om två veckor.
– Vi arbetar för att söka samförstånd i den här situationen. Jag kan bara beklaga att Ulf Kristersson gång på gång tycks söka konflikt i de här frågorna, säger statsministern.
Utrikesminister Ann Linde (S) säger "absolut inte" om en folkomröstning.
– Säkerhetspolitiken beslutas av regeringen efter förankring i riksdagen och just denna fråga är sällsynt illa vald för en folkomröstning, säger utrikesministern till journalister i riksdagen.
Hon hävdar att en folkomröstning polariserar och river upp sår i befolkningen. Och det är "smashläge" för krafter som vill sprida desinformation vid en sådan omröstning.
Måste förankra
Moderaterna avvisar också Vänsterpartiets krav på folkomröstning men håller med om att det krävs en rejäl demokratisk förankring för ett beslut om Nato.
– Det är en demokratisk anständighet, säger Ulf Kristersson till TT.
Men den förankringen kan ske genom att regeringen försäkrar sig om stöd i riksdagen.
– Det kommer att finnas ett mycket brett stöd så fort Socialdemokraterna kommer ut och säger vad de egentligen tycker. Den dag även de vill ha ett Natomedlemskap, så finns det en förkrossande majoritet i Sveriges riksdag, säger han.
Vänsterpartiet är hittills ensamt bland riksdagens partiet om att kräva en folkomröstning om Nato. Inte mycket tyder på att de får sällskap av något annat riksdagsparti.
– Det här måste ske med mycket bred förankring, det är en mycket mycket stor fråga som måste mötas av väljarna. Om svenska folket sen vill gå med kommer vi självklart acceptera det, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.
Kristersson orolig
Ann Linde säger att när regeringen väl har bestämt sig om Nato kommer den att gå till riksdagen, efter det att den säkerhetspolitiska analysen är klar. Regeringen och riksdagens partier ska vara klara med analysen den 13 maj.
Ulf Kristersson är lite orolig för att regeringen inte tänker låta riksdagen lägga motioner om och debattera Natofrågan när regeringen väl har bestämt sig.
– De vägrar att säga hur de tänker göra. Jag försökte få detta bekräftat häromdagen, att det sker på samma sätt som vid ansökan till EU med ett förslag som man kan motionera på och ha en ordentlig debatt om.
Formellt behöver inte regeringen gå till riksdagen för att lämna in en Natoansökan.
Avgöras i valet
Språkröret Per Bolund säger till Dagens Nyheter att Miljöpartiet (MP) fortfarande inte vill att Sverige går med i Nato. Bolund tycker heller inte att ett eventuellt finskt Natomedlemskap gör att Sverige bör gå med.
Vidare är han negativ till en folkomröstning. Helst ser Per Bolund att frågan avgörs i valet i september. Han stänger inte dörren om en majoritet av svenskarna visar sig vara för ett medlemskap.
– Då har Sverige bestämt sig, och vi går in för att bygga fred och säkerhet inom Nato.
Owe Nilsson/TT
Lars Larsson/TT
Niklas Svahn/TT