REFORMERINGEN AV ARBETSFÖRMEDLINGEN
Almega: Nya Arbetsförmedlingen fångar inte upp långtidsarbetslösa
Reformeringen av Arbetsförmedlingen har på många sätt varit framgångsrik. Men mycket arbete återstår för att säkra företagens kompetensförsörjning, skriver Almega i en rapport.
Den centrala delen av reformeringen har varit flytten av matchningsuppdraget från Arbetsförmedlingen till fristående jobbförmedlare.
Arbetsförmedlingens siffror för 2021 visar att 51 procent av de som fick hjälp av ett matchningsföretag i den nya tjänsten Rusta och Matcha, KROM, kom i varaktigt jobb eller påbörjade en utbildning.
Det är ett positivt besked, enligt Per Hammar, näringspolitisk expert på Almega och ansvarig för rapporten "Så fortsätter vi reformera Arbetsförmedlingen".
– Utfallet av KROM överträffar med råge Arbetsförmedlingens eget mål för tjänsten, säger han.
Men det finns fortfarande många arbetssökande som halkar efter. Rapporten visar att fyra av fem arbetslösa aldrig får chansen att ta del av matchningstjänsten. Det gäller särskilt långtidsarbetslösa.
– Så länge inte fler arbetssökande får chansen att ta del av Rusta och matcha, en tjänst som så uppenbart är framgångsrik, riskerar långtidsarbetslösheten att bita sig fast. Januariavtalet var startskottet, inte slutpunkten, för de nödvändiga förändringarna av Arbetsförmedlingen, säger Per Hammar.
Pressmeddelande: Ny rapport: Så fortsätter vi reformera Arbetsförmedlingen
Rapport: Fem steg - ”Så fortsätter vi reformera Arbetsförmedlingen”