DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Arbetslösheten sjunker - rekordlågt i norr

Arbetsförmedlingens siffror för april månad pekar fortsatt åt rätt håll. Arkivbild. Bild: Simon Rehnström/SvD/TT

Arbete (TT)

Arbetslösheten fortsätter att sjunka, och allra snabbast går det norrut. I Jämtland, Norrbotten och Västerbottens län är arbetslösheten nu den lägsta sedan den nya mätmetoden infördes 2008.

I slutet av april var nära 345 000 svenskar inskrivna som arbetslösa. Det är en minskning med 81 000 personer jämfört med samma månad förra året, och innebär att arbetslösheten minskat till 6,8 procent från 8,2 procent på ett år, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror. I mars låg arbetslösheten på 7,0 procent.

– Vi har många lediga platser i vår platsbank och låga varseltal. Så det är väldigt glädjande att arbetsmarknaden fortsatt är väldigt stark, säger Anders Ljungberg, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

Industrin investerar i norr

Den sjunkande trenden gäller för hela landet, men går olika fort på sina håll. Allra snabbast går återhämtningen i Jämtland, Norrbotten, och Västerbottens län där arbetslösheten nu är den lägsta sedan den nuvarande mätmetoden infördes 2008.

– Där har vi sett väldigt stora investeringar inom den typen av industri som växer fram i de nordliga delarna av Sverige med fokus på omställning och batteriproduktion, vilket också ger effekt i minskad arbetslöshet, säger Anders Ljungberg.

Något trögare går det i Uppsala och Stockholm. Arbetslösheten ligger där på samma nivå som innan pandemin bröt ut.

– Det beror säkerligen på att den privata tjänstesektorn är mycket mer dominerande där, och det var där pandemin drabbade som hårdast. Det minskar, men går inte lika fort.

Ljust även framåt

Enligt Anders Ljungberg är Arbetsförmedlingens bedömning att arbetslösheten kommer att fortsätta sjunka även framöver, trots kriget i Ukraina och en svajig ekonomi med ökade räntor.

– Vi tror att påverkan kan komma på lite längre sikt. Tendenserna på arbetsmarknaden nu är så pass starka med många lediga platser, och våra undersökningar visar att arbetsgivare vill rekrytera.

Även andelen långtidsarbetslösa minskar i stort. Men smolket i glädjebägaren är fortsatt att gruppen som har varit arbetslösa i över 24 månader fortsätter att öka.

– Vi har fortsatt en tudelning där. Många står en bit ifrån arbetsmarknaden och där utmaningen är att få tillbaka den gruppen, för de har då varit arbetslösa även innan pandemin och hamnat längre bak i kön efter pandemin, säger Anders Ljungberg.

Fakta

6,8 procent var inskrivna som arbetslösa (8,2). Sammanlagt 344 536 personer (425 266).

8,2 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (10,5). Sammanlagt 38 447 ungdomar (54 591).

169 732 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i tolv månader eller mer (187 949).

189 700 personer deltog i program med aktivitetsstöd (232 469).

1 830 personer varslades om uppsägning (3 244).

Källa: Arbetsförmedlingen