Nu rasar bostadspriserna
Bostad (TT)
Nu backar bostadspriserna markant efter räntehöjningen från Riksbanken.
Samtidigt har lägenhetsutbudet hos Hemnet ökat till en rekordnivå när säljare vill få ut sina objekt snabbt.
Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen sjönk 1,7 procent de två inledande veckorna i maj för Stockholmsområdet.
Gällande Göteborg var prisnedgången 1,3 procent jämfört med hela april.
Det är den första mätningen avseende bostadspriser i maj efter det att Riksbanken den 28 april valde att höja styrräntan med 0,25 procentenheter samtidigt som man höjde sin ränteprognos kraftigt.
Men även för april månad noteras en nedgång, 0,3 procent för bostadsrätter medan villapriserna tappade 0,5 procent.
Rekordhögt antal lägenheter
Ytterligare en effekt syns dock hos bostadssajten Hemnet. Förra veckan noterades ett rekordhögt antal publicerade lägenheter.
– Sannolikt har det ett samband, säger Erik Holmberg, analytiker vid Hemnet till TT.
På riksnivå fanns drygt 15 000 lägenheter ute till försäljning, siffran var fyra procent högre än den tidigare rekordnoteringen (maj 2016 strax innan amorteringskravet infördes).
Sådana här mönster brukar också bli tydliga vid händelser som påverkar bostadsmarknaden radikalt, påpekar Erik Holmberg.
– Vi såg det efter kriget att Ukraina påbörjade, likaså i början av pandemin. Sannolikt är det en effekt att när man inte vet vad som händer framöver och befarar att marknaden ska bli sämre ur ett säljarperspektiv så är det flera som kanske planerat sin försäljning och som nu skyndar på.
Fyra procent – det nya normala
Allt fler bolåneaktörer har under våren valt att höja räntorna, några flera gånger om, och statliga SSAB har till exempel i en ny prognos lyft att bolånetagare kan vänta sig normalräntor kring fyra procent när reporäntan väntas toppa på 2,0 procent i februari 2024.
Maj är annars traditionellt sett en intensiv månad på bostadsmarknaden innan semesterstiljten slår till. De nya förutsättningarna kan därför ändra spelplanen för marknadens aktörer, säger Erik Holmberg.
– Med högt tillflöde och ökat utbud så får vi en viss förändring. Om det tidigare varit säljarnas marknad så kommer man nu att ha mer konkurrens och vi får mer av vad man ska säga är köparnas marknad.
– Det gäller nu att ha en rimlig prisförväntan.
Tobias Österberg/TT