DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN
Det gäller om ditt flyg påverkas av strejken
Ekonomi (TT)
SAS-piloternas hotande strejk från och med 29 juni kan komma att påverka 250 avgångar och uppemot 45 000 resenärer dagligen, uppskattar Svensk pilotförening.
Här är dina rättigheter som konsument om din resa påverkas.
Anna Eek, juridisk rådgivare på Konsumentverket, vill först understryka att oavsett anledning till att ett flyg ställs in av ett flygbolag så har man som passagerare som reser inom EU alltid rätt till återbetalning eller ombokning så snart som möjligt.
Återbetalning ska då ske inom sju dagar efter det att kravet har ställts. Vid ombokning kan det också vara så att SAS måste undersöka möjligheterna om att boka om passagerare med andra flygbolag.
– Däremot kan man gå miste om andra typer av kompensation om den här strejken ses som en extraordinär omständighet utanför flygbolagets kontroll. Rätten för de här andra typerna av kompensation och skadestånd för merkostnader är beroende av det, säger Anna Eek.
Kan prövas
Bedömningen om detta fall, SAS-piloternas strejk, betraktas som en extraordinär händelse eller inte kan inte Konsumentverket avgöra utan det ligger hos Allmänna reklamationsnämnden, enligt Anna Eek.
Drabbade passagerare kan vända sig till nämnden om flygningen skulle ha avgått från Sverige, för att få det prövat om strejken i ens fall ska betraktas som en extraordinär omständighet eller inte.
Flyttas eller senareläggs flygavgången, vilket innebär en försening till slutdestinationen på mer än fem timmar, så har resenärerna också rätt att kräva ombokning eller återbetalning.
Spara dokumentation
Om man som resenär inte känner sig nöjd med hur sitt ärende har hanterats och kanske inte har fått tillbaka sina pengar i tid så kan man göra en anmälan till Konsumentverket – men detta innebär däremot inte hjälp i det enskilda fallet.
– Något som man kan göra om man har en tvist med SAS och inte får sin återbetalning i tid kan man undersöka om det är möjligt att få ersättning genom sin kortutgivare eller via kreditgivaren, om man har betalat via faktura, säger Anna Eek.
Anna Eek råder också till att spara dokumentationen kring flygresan, som till exempel kvitton och liknande.
– Reklamera och ställ de krav som man har skriftligt, via mejl eller på något sätt som gör det möjligt att spara och ha som bevis för när man har krävt någonting och vad man har krävt. Detta utifall det blir så att man inte når en lösning och måste ta ärendet vidare, då har man dokumentationen med sig.
Beata Wallsten/TT