BREXIT
Nu kommer Nordirlandslagen som kan leda till handelskrig
EU (TT)
Freden på Nordirland är viktigare än handelsfrågan med EU. Det är den brittiska regeringens förklaring till ett lagförslag som i förlängningen kan utlösa handelskrig. "Vi förblir öppna för förhandlingar med EU”, skriver den brittiske utrikesministern Liz Truss på Twitter.
Grälet mellan London och Bryssel om det så kallade Nordirlandsprotokollet har pågått i princip ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU den 31 januari 2020.
Tvistefrågan är vilka handelsregler som ska gälla mellan Storbritannien och Nordirland, som ju båda ingår i Förenade kungadömet (United Kingdom), respektive mellan Nordirland och republiken Irland.
Nordirlandsprotokollet styr detta, men regeringen i London och de Londonvänliga unionisterna i Nordirland anser att protokollets handelsregler inte fungerar. Unionisterna har länge krävt en ändring för att sätta sig i den samlingsregering som enligt 1990-talets fredsavtal ska styra Nordirland.
Freden är viktigare än protokollet, förklarade Nordirlandsministern Brandon Lewis enligt medier på söndagen.
– Det rätta att göra är att reparera detta.
Utlöser ilska
Och det lovar nu regeringen i London att göra – helst i samklang med EU, men annars på egen hand.
Ett lagförslag som läggs fram på måndagseftermiddagen ska börja gälla om kompromissamtalen med EU misslyckas. Lagen skulle alltså köra över utträdesavtalet med EU, vilket utlöser ilska i Bryssel.
Nordirlandsprotokollet stadgar att handeln mellan Storbritannien och Nordirland kontrolleras, så att varor inte kan flöda fritt in i och ut ur EU via gränsen Nordirland-Irland. Om Storbritannien börjar strunta i protokollet hotar i värsta fall handelskrig med EU.
Johnson anklagas
"Vi förblir öppna för förhandlingar med EU, men kan inte vänta med att fixa de problem som nordirländarna ställs inför", skriver den brittiske utrikesministern Liz Truss på Twitter efter att under måndagsmorgonen ha diskuterat saken med sin irländske kollega Simon Coveney.
Samtidigt anklagas den brittiske premiärministern Boris Johnson för att drivas av inrikespolitisk makthunger. Han antas gynnas av att visa upp en hård linje mot EU. Och det behöver han, efter att nyligen ha vunnit en misstroendeomröstning ganska knappt.
Behandlingen av lagförslaget inleds i underhuset i London klockan 16.30 svensk tid.
Henrik Samuelsson/TT