KOMPETENSKRISEN

Säkerhetsbranschen skriker efter folk

Kriminalitet och det säkerhetspolitiska omvärldsläget uppges vara orsaken till den ökade efterfrågan på säkerhet. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Säkerhet (TT)

På Arlanda flygplats ringlar massiva körer till säkerhetskontrollerna samtidigt som efterfrågan på säkerhetspersonal ökat kraftigt även i flera andra sektorer. Tusentals nya behöver rekryteras, fastslår Säkerhetsföretagen i en undersökning.

Timslånga köer till framför allt säkerhetskontrollerna har drabbat resenärer som ska flyga från Arlanda de senaste månaderna. Problemet uppges vara brist på personal, något Swedavia försöker åtgärda genom att ta in arbetskraft från andra flygplatser och genom bemanningsföretag.

Säkerhetsföretaget Avarn som är ansvarig för Arlandas bemanning i säkerhetskontrollerna arbetar för att rekrytera nya medarbetare.

– Det är vårt prioriterade fokus att öka vår kapacitet så snabbt det bara är möjligt, sade Mikael Högberg, pressansvarig vid Avarn, till TT.

Stort rekryteringsbehov

Samtidigt som kökaoset på Arlanda pågår släpper förbundet Säkerhetsföretagen resultaten av en branschundersökning. De bedömer att mellan 8 400 och 17 500 rekryteringar inom säkerhetsbranschen behöver genomföras de kommande tre åren för att möta behovet på marknaden.

– Vi har sett en trend, och trenden fortsätter, med ett stort behov av kompetensförsörjning och rekryteringar, säger förbundsdirektör Richard Orgård, om utvecklingen.

Störst efterfrågan är det på väktare, ordningsvakter och skyddsvakter. Förbundet uppger att mellan 2 200 och 5 300 ny- och ersättningsrekryteringar behöver genomföras de kommande sex månaderna – och mellan 4 000 och 7 000 de kommande tre åren.

– Det bygger på brotts- och samhällsutvecklingen samt behovet av olika typer av trygghetsskapande åtgärder. Så behovet för våra företag följer också samhällsutvecklingen.

Minska hindren

I dag arbetar ungefär 21 000 personer i säkerhetsbranschen. Om, eller hur många, som faktiskt kan komma att rekryteras för att fylla behovet av säkerhetspersonal är oklart.

– Det är företagen som gör bedömningen. Vi ger en samlad bedömning av branschen baserad på vad de har sagt utifrån läget. Hälften är nyrekryteringar, sen är den andra delen att det finns en personalomsättning i branschen också.

Förbundet har identifierat ett antal hinder som de anser hämmar kompetensförsörjningen. Den största är handläggningstiderna som enligt säkerhetsföretagen tar längre än de två veckor som lagen säger att det får ta.

– Bara elva procent av svarande företag har sagt att det följs, säger Richard Orgård.

Amanda Alvarsson/TT

Fakta

En enkät har skickats ut till förbundets 160 medlemsföretag.

Säkerhetsföretagens vd:ar tillfrågas om deras rekryteringsbehov, samt några kompetensförsörjningsfrågor.

Svarande företag representerar över 90 procent av omsättningen inom bevakning samt hemlarmsmarknaden plus en del företag inom säkerhetstekniktjänster.

Förbundets medlemsföretag varierar i storlek, därför är representativiteten baserad på de svarande företagens omsättning i branschen och inte på antal svarande företag.

Källa: Säkerhetsföretagen.