DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Unga utan erfarenhet skolas in i krogbranschen

Jonas Hamlund och kollegan Tord Budenberg äger Bloco och Edvalls Guld samt är delägare i Centralen. Här ses de med Juni, Hugo och Leon som är på väg in i branschen. Bild: Anders Lövgren

Enda chansen att lyckas hitta medarbetare är enligt krögaren Jonas Hamlund att välja unga personer helt utan erfarenhet och lära upp dem.

Jonas Hamlund är delägare till krogarna Bloco och Edvalls Guld vid Stora torget i Sundsvall. Sedan slutet av april är han också delägare av det nya nöjespalatset Centralen med nattklubb, restaurang och eventvåning som öppnat i Casino Cosmopols gamla lokaler.

– Hela branschen brandskattades på väldigt mycket kompetens under pandemin och många med stor erfarenhet har inte kommit tillbaka. Så när vi skulle öppna Centralen, samtidigt som alla andra verksamheter i regionen tog fart förstod vi att det skulle bli en väldigt stor utmaning, säger han.

Av de personer som rekryterats under våren tillhör merparten de oerfarna, ofta helt utan branscherfarenhet.

Svenskt Näringsliv: "Jag tycker det är onödigt att utbilda servitörer på skolor, det klarar vi i branschen på egen hand”