BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Kritikstorm mot Johansson: Fel att skylla dieselstölder på företagen

Justitieminister Morgan Johansson, Kenth Möller på maskinföretaget Schakt i väst. Bild: Claudio Bresciani/TT, Schakt i Väst

"Man har faktiskt ett eget ansvar att skydda sin egendom”, anser justitieminister Morgan Johansson efter att dieselstölderna mer än fördubblats. Uttalandet har skapat en kritikstorm bland företagare som lägger hundratusentals kronor på att förhindra brott – men ändå drabbas.

Dieselstölderna ökar kraftigt. Mellan januari och april i år har stölderna ökat med 126 procent jämfört med samma period i fjol, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Utvecklingen kan hänga ihop med att priset på diesel har ökat i hela Europa och att bränslet har blivit den nya tidens kontanter, menar flera företagare som TN har pratat med.

– Det är klart att med prisnivån som råder ökar intresset än mer, så är det ju, säger Lars Quander, vd på Transportcentralen.

Enorm ökning

Enligt en kartläggning från Sveriges Radio sker flera stora stölder nu längs med de stora vägarna och internationella ligor tros ligga bakom många av stölderna.

– Det är en enorm ökning, säger Johan Widegren, som driver ett entreprenadföretag som bygger ett logistikcentrum utmed E4:an, till Sveriges Radio P4.

För företagen kan det vara svårt att skydda sig. Kenth Möller på maskinföretaget Schakt i väst har förklarat för TN att tjuvarna inte längre slangar ut diesel ur arbetsmaskinerna, utan att de borrar hål i tanken för att tömma den, eftersom det går snabbare.

– Idag kan grejer försvinna bara vi vänder oss bort.

Skyller stölder på drabbade företagare

Men justitieminister Morgan Johansson (S) lägger över ett stort ansvar på företagen.

”Samtidigt ska man väl komma ihåg att de här företagen tjänar väl ändå en hel del pengar. Man har ju ett eget ansvar också, faktiskt, att medverka till att man skyddar sin egendom. Man kan inte bara lägga över allting här på att polisen ska lösa alla problem”, sa han nyligen till P4 Jönköping.

”Okunnigt och stötande.”

Efter det uttalandet har såväl företag som arbetsgivarorganisationer gått i taket. Brott mot företagare är allvarliga brott som vi behöver ta på största allvar, markerar Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

– Uttalandet är både okunnigt om hur transportsektorns förutsättningar ser ut och känns stötande för den allmänna rättskänslan. Att ministern i sitt uttalande pekar på att vissa av brottsoffren tjänar ”en hel del pengar” är direkt olämpligt och skulle inte accepteras i andra rättsfall, säger han i ett pressmeddelande.

Aldrig OK att stjäla

Lars Quander håller med.

– Sen är det ju inga höga marginaler i vår bransch, jag vet inte var ministern får det ifrån. Och oavsett det är det ju inte OK att stjäla, säger han.

Dessutom påpekar Lars Quander att företagen faktiskt redan i dag lägger stora pengar på att förebygga brott. För hans företag handlar det bland annat om att säkra upp parkeringar i inhängnade områden, lägga pengar på larm och kameraövervakning och jobba med specifika rutiner, till exempel att inte tanka på kvällen, utan nästa dag i stället. Sammantaget lägger företaget hundratusentals kronor på att förhindra brott.

– Vi jobbar proaktivt hela tiden, säger han och fortsätter:

– Sen är min generella bild att polisen ändå inte agerar på mindre brottslighet. Vi har exempel på där personer som stulit från oss har släppts utan åtgärd. Det händer inget. Det är ju inte polisens fel, det är ett systemfel vi pratar om.

”Har haft tur”

Även företagaren Christer Brus som driver två åkerier har lagt flera hundratusen kronor på till exempel kameraövervakning, staket runt gården och armeringsnät på insidan av stängslen.

– Vi lägger mycket pengar på det här och den senaste tiden har vi haft tur och inte drabbats så mycket. Men jag hör från kollegor som också sätter in resurser att stölderna ökar. Brotten brukar gå i vågor, säger han.

Marcus Dahlsten betonar att det krävs fler åtgärder för att stoppa brotten, inte färre. Det är inte rimligt att företagen ska stå själva i kampen mot brottsligheten.

– Vi arbetar naturligtvis kontinuerligt med dessa frågor och företagen lägger ner stora summor för att skydda både gods och dieseln i tanken. De tar på inget sätt lätt på stölderna. Det vi efterfrågar är fler åtgärder och befogenheter från Polisen och Tullen för att komma åt brotten i motor- och åkeribranschen, säger han i ett pressmeddelande.