DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Turkiet släpper Natoveto mot Sverige och Finland

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffas vid Natoländernas stora toppmöte i Madrid. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nato (TT)

Turkiet överger sitt veto mot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Detta innebär att det kommer att hållas anslutningsförhandlingar i Bryssel nästa vecka, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Beskedet kom sedan Sverige, Finland och Turkiet mötts inför Natotoppmötet i Madrid.

På förmötet med statsminister Magdalena Andersson (S) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan deltog även Finlands president Sauli Niinistö och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Efter mötet kom de ut tillsammans med respektive lands utrikesministrar framför det samlade pressuppbådet, och skrev under någon form av dokument. Kort därefter meddelades att Turkiet hade släppt sitt veto mot Sveriges och Finlands Natoansökningar.

Öga mot öga

– Vi har nu nått en överenskommelse mellan Sverige, Turkiet och Finland, säger Magdalena Andersson.

– Vi har haft långa, ingående och svåra diskussioner men har pratat om det arbete som Sverige gör för att bekämpa terrorism i alla dess former, fortsätter hon.

Beskedet innebär att det kommer att hållas anslutningsförhandlingar i Bryssel nästa vecka, enligt Ann Linde:

– Efter det kommer Sverige och Finland att ha status som "inbjudna" länder i Nato.

För mjuka

I går sade Erdogan att han kommer göra "allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen" under Natomötet, rapporterar AP.

Den turkiske presidenten sade att han skulle lägga fram dokument och bilder på vad han beskriver som terrorgrupper – kurdiska militanta grupper och USA-baserade predikanten Fethullah Gülens nätverk, som av presidenten pekas ut för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Detta för att visa sina motparter "hyckleriet" gällande terrorism.

Erdogan har hävdat att Finland och Sverige är för mjuka mot kurdisk terrorism och är kritisk mot att länderna inte exporterar vapen till Turkiet.

Paradigmskifte

När Magdalena Andersson och Jens Stoltenberg höll presskonferens i går var båda noga med att påpeka vad Sverige gjort och gör för att hantera den "säkerhetsoro" som Turkiet framfört: om terrorbekämpning, vapenexport och utlämningar.

– Ni har redan gjort tillägg till svensk lag. Ni har dragit i gång nya polisutredningar mot (terrorstämplade kurdiska partiet) PKK och ni tittar just nu på turkiska utlämningsönskemål. De här konkreta åtgärderna innebär ett paradigmskifte i Sveriges inställning till terrorism i en farligare och mer oförutsägbar värld, sade Stoltenberg i Bryssel.

Peter Wallberg/TT

Wiktor Nummelin/TT

Affischering pågår i Madrid inför veckans Natotoppmöte. Bild: Manu Fernandez/AP/TT