FLYGBRANSCHENS FRAMTID

SAS kan få ta hem strandade charterresenärer

Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Till helgen riskerar tusentals charterresenärer att bli strandade när SAS-planen de skulle åkt med inte går. Nu öppnar pilotfacket för att vissa av planen ska få köras.

I nuläget finns inga fysiska möten inplanerade mellan pilotfacken och SAS-ledningen. Det uppger Jan Sjölin som utsetts som medlare i konflikten.

– Jag kommenterar inget innehåll i samtalen, men vi har ständig kontakt med parterna för att så fort något förändras köra igång igen, säger han.

TT: Vad är det som behöver förändras?

– Parternas inställningar till de grundläggande tvistefrågorna. Det är stora frågor det rör sig om. Men försöken att lösa tvisten pågår hela tiden.

Däremot uppger pilotfacken under torsdagen att man öppnar för att flyga hem en del av de charterresenärer som riskerar att bli strandade på sina destinationer till helgen.

I ett pressmeddelande skriver SAS Pilot Group att ett förslag har lämnats till SAS kring att göra undantag från strejken för att hämta hem strandsatta resenärer.

Kommer med villkor

Undantaget som föreslås gäller för vissa mer utsatta destinationer under några veckor. Pilotfacket uppger samtidigt att man inte kommer att flyga ut några resenärer till de destinationerna eftersom de då riskerar att hamna i samma situation.

Facken skriver vidare att förslaget villkoras med att SAS "drar tillbaka den lockout man riktat mot piloterna".

"Vi förutsätter också att SAS tar sitt ansvar genom att inte med hjälp av andra flygbolag eller strejkbrytare flyga ner nya passagerare till dessa destinationer", skriver facken vidare.

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, säger att pilotfackens besked kommer efter att SAS under onsdagen återigen ställt frågan om att undanta charterresor från strejken.

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger hon.

Hon understryker att SAS fortsatt vill se undantag för hela charterverksamheten, alltså även utresorna.

Sympatistrejk i Danmark

Inatt gick 200 danska flygmekaniker, organiserade via Dansk Metal, ut i sympatistrejk med SAS piloter. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Flygplanen behöver servas var tredje dag, vilket skulle kunna ställa till det för de SAS-plan som fortfarande flygs.

SAS uppger dock för Ekot att sympatistrejken inte kommer att påverka de flygningar som fortfarande genomförs. De flygmekaniker som ska serva planen som nu är i luften ingår inte i sympatistrejken, enligt bolaget.

Transportarbetarförbundet, som organiserar svenska flygmekaniker, uppger för TT att ingen liknande strejk i nuläget planeras i Sverige.

Inget nytt kring förhandlingarna

Samtidigt uppger norska pilotfacket Norsk Flygerforbund till VG att de inväntar ett samtal från SAS-ledningen.

– Vi skulle gärna sätta oss ned med SAS-ledningen, men då måste de visa en reell förhandlingsvilja först, säger förbundsordföranden Aleksander Wasland till tidningen.

Karin Nyman, kommunikationschef för SAS, uppger i ett sms till TT att det inte finns några nyheter kring förhandlingarna för tillfället.

Johanna Ekström/TT