VALET 2022
Almedalschefen vill inte ha metalldetektorer
Politik (TT)
Dådet i Visby sätter Almedalens öppenhet på prov. Men arrangören är fast besluten om att fortsätta evenemanget på samma sätt nästa år.
– Med spärrar och identitetskontroller tappar vi Almedalsveckans kärnvärden, säger verksamhetschefen Mia Stuhre.
En annorlunda stämning råder i Visby dagen efter knivdådet på Donners plats.
– Den strålande blå himlen som vi haft de senaste dagarna, och det ljusa solskenet, verkar höra till en annan tid. En annan värld. En värld där en 64-årig kvinna, på väg från ett seminarium till ett annat, inte kan mördas.
– Särskilt inte på Donners plats, en av Almedalens pulserande knutpunkter, säger ärkebiskop Antje Jackelén under en minnesgudstjänst i Visby domkyrka.
Människor i kyrkan tände ljus, höll om varandra, grät och stämde in i de sista verserna av "En vänlig grönskas rika dräkt".
Utanför höll polisen och åklagaren en pressträff där man meddelade att den 32-årige mannen som gripits för det misstänkta mordet på Ing-Marie Wieselgren erkänt dådet.
Möttes av kramar
Direkt efter händelsen på onsdagen aktiverade arrangören och regionen sin beredskapsplan. Man samlades i sin stab och skickade ut ett pressmeddelande för att förhindra ryktesspridning, säger verksamhetschefen Mia Stuhre.
– Vi fick bilden klar för oss ganska snabbt från polisen och vi visste att det var illa.
Hon gick ned till det som kallas partitorget i själva Almedalen och pratade med alla riksdagspartierna som har haft tält där.
– Jag möttes av kramar och raka ryggar och jag möttes av: Vi står kvar, det här ska inte skrämma oss till tystnad. Den känslan har jag fått både från Centerpartiet och Miljöpartiet i dag.
Flera omskakande händelser har inträffat under Almedalsveckan tidigare, till exempel när nazistiska NMR heilade på gatorna 2018. Men något så allvarligt som ett mord på öppen gata, bara några meter från Centerledaren Annie Lööfs planerade pressträff, har aldrig skett.
– Trots beslutsamheten hos partierna att fortsätta med sina arrangemang, om än i en annan ton och form, så behöver Almedalsveckan nu fundera över sina säkerhetsrutiner, säger Mia Stuhre.
Hon understryker att man kan vara säker i Visby.
– Det kan man. Polisen har gett oss sin bild, och jag litar på dem, jag gör det. Säger de att det är lugnt att fortsätta så litar jag på det, de kan sitt jobb.
Går förlorat
Stuhre fortsätter som verksamhetschef nästa år och tillsammans med polisen ska man göra en utvärdering av säkerheten. Men att göra om Almedalsveckan i grunden skulle innebära att något gå förlorat.
– Vi skulle kunna genomföra Almedalsveckan uppe på en parkeringsplats, inhägnad med metalldetektorer och vakter i vartenda hörn. Men det vi förlorar då, är det spontana mötet, känslan av att vara informell, man trillar på varandra, du är här med ett ärligt uppsåt.
– Så länge vi har Almedalsveckan i Visby så kan vi som värd aldrig kontrollera vem som går ut och in. Polisen har koll, det förlitar jag mig till 110 procent på att de har. Men som värd kan vi aldrig ha det. Då måste vi ha spärrar och identitetskontroller, säger Mia Stuhre.
Inte bara Almedalsveckans kärnvärden skulle gå förlorade då, menar hon.
– Jag hoppas och tror att vi har modet att komma hit igen, för kan vi inte samlas i Visby under några dagar, med den polisiära bevakningen, då har vi ett stort problem i Sverige över huvud taget.
Niklas Svahn/TT