KOMPETENSKRISEN
Svenska korven hotad - nu läggs sista chark-skolan ned
Kött- och charkföretagen kan inte få tag på kunnigt folk. Ändå stängs Sveriges sista kött- och charkskola, rapporterar DN.
Svenskar äter korv som aldrig förr, vilket har lett till ett uppsving för kött- och charkbranschen. Ändå mår inte branschen bra eftersom den inte kan få tag på rätt kompetens. Läget är så allvarligt att hela näringen hotas.
I dag finns bara Ester Mosessons gymnasieskola i Göteborg kvar som förser branschen med nyutbildade ungdomar, skriver DN. Men skolan har stoppat antagningen till inriktningen som innefattar charkuteri, styckning och finstyckning.
– Just nu ser vi inga problem men om man blickar framåt kan en generationsväxling bli en utmaning. Det finns så få utbildningar och därmed för få unga som söker sig till att bli slaktare och jobba inom kött och chark, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan, till DN.
DN: Grillkorven stora vinnaren under pandemin – men branschen har svårt att hitta personal