KRIGET I UKRAINA
EU om sanktionerna: Vi måste hålla ut
EU (TT)
Mer stöd och fler sanktioner tas upp när EU-ländernas utrikesministrar återigen diskuterar Rysslands krig i Ukraina. För den viktiga spannmålsexporten finns både oro och hopp.
Ryska krigsfartyg på Svarta havet och minerade vatten utanför Ukrainas återstående hamnar har nästan helt omöjliggjort den normalt så viktiga ukrainska exporten av spannmål och grödor.
Med hjälp av framför allt Turkiet jobbas ändå på någon form av lösning.
– Det är svårt. Det är tuffa förhandlingar. Men det finns en viss optimism från FN:s sida om att man ända ska kunna gå framåt, konstaterar kabinettssekreterare Robert Rydberg, som vikarierar för utrikesminister Ann Linde (S) vid dagens EU-möte i Bryssel.
Skörden ruttnar?
Inom EU finns hopp om att mot slutet av sommaren ändå ha fått ut åtminstone 50-60 procent av det som just nu sitter fast, bland annat med hjälp av transporter längs kusten mot Constanta i Rumänien.
Att rädda maten är livsavgörande.
– Det är tiotals miljoner människor utanför Europa som lider och går hungriga som ett resultat av den ryska krigföringen – inte sanktionerna, som ryssarna ibland påstår, säger Rydberg.
– Snart närmar man sig en skörd i Ukraina. Silona är fulla. Om man inte kan få ut det man har där kommer nästa skörd att ruttna iväg och det vore katastrofalt, säger kabinettssekreteraren.
"Måste hålla ut"
Under dagen väntas formellt EU-klartecken om ytterligare 500 miljoner euro i vapenstöd till Ukraina. Därtill är ytterligare ett sanktionspaket på gång, bland annat med stopp för rysk guldexport.
– Det är ett bra paket. Vi skulle från svenskt perspektiv kunna tänka oss att gå ännu längre, men jag tror att det är realistiskt att ha ett paket som innehåller guld, ytterligare åtgärder för att se till att sanktionerna verkligen genomförs och ytterligare listningar av individer och organisationer på rysk sida, säger Rydberg.
Inom EU-maskineriet finns en ständig oro över att medlemsländerna inte längre ska kunna hålla ihop i synen på kriget, ju längre det drar ut på tiden. Fast än så länge går det.
– Det har blivit svårare, men det går fortsatt. Vi måste ha lika stor uthållighet som Ukraina och som Ryssland i det här fruktansvärda kriget, säger Robert Rydberg i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT