CORONARESTRIKTIONERNA
FHM om covidläget: Dödstalen förväntas stiga
Coronaviruset (TT)
Antalet covidsjuka ökar för sjätte veckan i rad, visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten (FHM). Även antalet döda förväntas stiga de kommande veckorna.
I mer än hälften av Sveriges regioner syns en ökning av antalet rapporterade fall av covid-19 under vecka 28. Det totala antalet bekräftat covid-smittade i förra veckan var 4 726 personer, vilket är en ökning med 22 procent från föregående vecka.
– Ökningen sker från låga nivåer men de senaste fem, sex veckorna har vi fått signaler om att det är ett ansträngt läge inom vården, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till TT.
Flera regioner har även återinfört restriktioner för anhöriga och närstående besökare. Det gäller bland annat Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus, där antalet inlagda för covid-19 fyrdubblats de senaste två veckorna.
Ökning inom hemtjänsten
– Det stämmer att flera regioner har fått göra nya bedömningar och justera sina restriktioner under den här perioden, säger Anneli Carlander.
Även i Stockholm är läget mer ansträngt. I början av veckan vårdades 217 covid-patienter vid regionens sjukhus, vilket är 43 fler än för en vecka sedan.
Smittan har också fortsatt att sprida sig på särskilda boenden för äldre och bland personer med hemtjänst. När det gäller personer med hemtjänst har antalet smittade ökat med 40 procent jämfört med veckan före, visar FHM:s veckorapport, som publicerades på torsdagen.
Fler blir också svårt sjuka eller dör i covid-19. Under veckan rapporterades tolv nya intensivvårdade patienter med bekräftad covid-19 i sju olika regioner. 35 bekräftat smittade avled vecka 26.
Dödstalen stiger
Exakt hur dödstalen ser ut de följande veckorna efter vet man inte säkert, bland annat på grund av eftersläpning i rapporteringen. Men, skriver FHM i sin lägesbedömning, "dödstalen förväntas stiga".
– Vi ser i vårt underlag att antalet inlagda ökar och det innebär att dödstalen också kommer att öka, säger Anneli Carlander.
Den ökade smittspridningen beror i huvudsak på omikronvarianten BA.5, som kan smitta både vaccinerade och de som redan har haft covid-19.
– Det är den dominerade varianten just nu. BA.5 står för 80 procent av de sekvenserade proverna.
"Kentauren" inte här än
Men det finnas ytterligare förklaringar till den ökade spridningen.
– Vi ser att det slarvas mer med de åtgärder vi har att förhålla oss till i en pandemi, som att stanna hemma vid symtom som kan vara covid-19 och att ta de vaccindoser man erbjuds, säger Anneli Carlander.
Trots ökat slarv är det inte aktuellt med nya restriktioner:
– Nej, det är inte aktuellt där vi är just nu.
Däremot har man inte hittat det nya coronaviruset BA.2.75, också kallat "kentauren", i Sverige. "Kentauren" har hittats i Danmark och 14 andra länder. Om den är mer smittsam än tidigare varianter vet man inte.
– Den finns inte här än, men vi fortsätter att följa läget noga, säger Anneli Carlander.
Vivvi Alström/TT