ELKRISEN
Så kan de nya elområdena se ut
Ekonomi (TT)
Förslag om att ändra indelningen av Sveriges elområden kan presenteras nästa sommar. Enligt ett alternativ föreslås Stockholmsregionen bli ett eget område.
– Det skulle bli en kostnadssmäll, säger Carl Bergkvist på Stockholms Handelskammare.
I dag är prisskillnaderna stora mellan södra och norra Sverige.
EU:s elmyndighet Acer har gett Sverige klartecken för att göra en översyn som kan mynna ut i fyra alternativ, varav några av dem innebär att vi går från fyra till tre elområden.
I alla fyra förslag utvidgas de södra delarna av landet, i dag elområde SE4, och slås ihop med stora delar av övriga elområde SE3.
I två av fallen föreslås samtidigt Stockholmsregionen bli ett helt eget elområde – ett alternativ som skulle få ödesdigra konsekvenser och leda till en kostnadssmäll för företagare och hushåll. Det menar Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, som tillsammans med Sweco har räknat på vad ett sådant alternativ skulle leda till.
– Under vintern skulle det kosta upp emot 200 kronor att duscha i 15 minuter, och har du en elbil skulle en laddning under en maxtimme kosta 2 000 kronor, säger han.
– Den genomsnittliga räkningen för en stockholmare skulle bli dubbelt så hög 2025, jämfört med en villaägare i områdena runt omkring.
Vill bort från flaskhalsar
Enligt Svenska Kraftnät, som till nästa sommar har till uppgift att utvärdera om områdena ska förändras eller behållas, är ett Stockholmsområde baserat på ett förslag från Acer och inte myndighetens främsta alternativ.
– För att få marknaden att fungera på ett bra sätt är det bra om områdena är något sånär jämnstora sett till förbrukning och produktion, säger Mårten Bergman, chef på enheten transmission och elmarknad på Svenska kraftnät.
De nya förslagen bygger i stort på var flaskhalsarna i elsystemet bedöms finnas 2025, enligt Svenska Kraftnät.
I de övriga två alternativen, som myndigheten var med och tagit fram, utvidgas Stockholmsområdet till östra Svealand.
– Ett större östra Svealandsområde skulle ha möjlighet att hantera flaskhalsområdena som finns i område SE3 i dag på ett mer effektivt sätt, säger Mårten Bergman.
Norr kan slås ihop
I det ena av alternativen behålls de två elområdena i norr, SE1 och SE2 – medan norra delen av Sverige i det andra fallet föreslås bli ett enda elområde.
– Slås de ihop skulle bli svårare att hantera flaskhalsar. Däremot skulle marknadsområdet bli större, oftast hänger de områdena ihop prismässigt och därför ser vi över om det är motiverat med en gräns, säger Mårten Bergman.
Enligt honom kommer den största effekten av översynen trots allt inte bero på det svenska valet, utan på vad som händer i Tyskland och Frankrike.
– Tyskland är i dag ett stort elområde. Delas landet in i mindre elområden är det sannolikt att ett nordligt elområde blir ett upptagningsområde som i större utsträckning kommer att exportera kraft till Sverige. Det är en faktor som kommer att påverka jättemycket.
Om Svenska Kraftnät föreslår en förändring av områdena till regeringen kan det ske tidigast 2025. Förslaget ska lämnas in i juli nästa år.
Olle Bengtsson/TT