DEN SVENSKA UTBILDNINGEN
Nytt prov för studiesugna testas i höst
Utbildning (TT)
Nästa vecka öppnar anmälan för ett helt nytt prov som kan innebära vägen in till högskolan. Provet kan ses som en andra chans för dem som aldrig klarade gymnasieskolan.
Det handlar om ett grundläggande behörighetsprov, öppet för personer som saknar gymnasieexamen och inte heller har läst in gymnasiekompetens på komvux eller folkhögskola. För att få skriva provet krävs att man fyllt 24 år, och alltså teoretiskt haft tid att läsa in gymnasieskolan.
Provet ska visa att personen i fråga har kunskaper och färdigheter på gymnasienivå i svenska, matematik och engelska. Provskrivarna ska också visa att de kan föra skriftliga resonemang i givna frågor.
Inga garantier
Det nya provet ska alltså ses som en andra chans – men ingen garanti – för fullvuxna att kunna läsa vid högskola. Ett godkänt provresultat ger grundläggande behörighet, men inte mer. Den som siktar på en utbildning med särskilda behörighetskrav måste läsa in de gymnasiekurser som krävs, eller få kunskaperna validerade.
Resultatet från det grundläggande behörighetsprovet är heller inget man kan konkurrera med till populära utbildningar, alltså när de sökande är fler än platserna, för det ger inget meritvärde.
– Därför är det ingen som helst mening för dem som redan har grundläggande behörighet att skriva provet. Det ger inga pluspoäng, understryker Susanne Wadsborn Taube, avdelningschef vid Universitets- och högskolerådet (UHR).
Ytterligare ett prov
Den som skriver provet och vill öka sina chanser att komma in på en eftertraktad utbildning behöver göra det traditionella högskoleprovet och få ett bra resultat.
Det grundläggande behörighetsprovet är fortfarande ett försök och genomförs denna höst och nästa. Deltagarantalet är begränsat, men hur många som kan vara intresserade av att skriva provet återstår att se.
– Vi har haft genomgångar med vägledare på lärosäten och inom gymnasiet, men det är en oklar målgrupp som ska skriva. Vi vet helt enkelt inte vilka som saknar grundläggande behörighet och kan vara intresserade, säger Susanne Wadsborn Taube.
Provet är utvecklat och konstruerat vid Göteborgs universitet och när försöket är genomfört efter det andra provtillfället hösten 2023 är det upp till regeringen att besluta ifall det grundläggande behörighetsprovet ska permanentas.
Det första provet genomförs den 9 oktober i år på fem orter: Göteborg, Luleå, Lund, Stockholm och Sundsvall.
Anna Lena Wallström/TT
Fakta
Grundläggande behörighet: Baskravet för att få läsa en högskoleutbildning. Fås vanligen med gymnasieexamen, fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola.
Särskild behörighet: Ytterligare krav på förkunskaper, till exempel vissa gymnasiekurser i matematik för den som ska läsa en teknisk utbildning. Kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser.
Behörighetsgivande prov: Testas denna höst och nästa. Anmälan till höstens prov öppnar den 30 augusti och håller öppet tills de 1 000 platserna fyllts, eller till och med 13 september 2022.
Högskoleprovet: Ett urvalsprov – ett sätt att öka sina chanser att bli antagen till en attraktiv utbildning. Provresultatet kan användas av behöriga sökande.