ELKRISEN
"Markant prispåverkan" väntar av Ringhalsstopp
Ekonomi (TT)
Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer inte att kunna startas som planerat efter sommarens årliga underhåll efter att en komponent gått sönder vid återstarten. Stoppet kommer att ge en markant prispåverkan, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker.
"Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat", säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.
Ringhals 4 ställdes av i mitten av augusti för årligt underhåll och bränslebyte. I samband med ett obligatoriskt test när verket skulle startas upp igen efter avställningen skadades tryckhållaren som är en av anläggningens större komponenter. Reparationerna av den beräknas ta tre månader.
"Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta", säger vd Björn Linde.
Ingen säkerhetsrisk
Anna Collin, som är presschef på Ringhals, säger till TT att skadorna på tryckhållaren upptäcktes på måndagen och har inverkan på driften av anläggningen men inte på säkerheten.
– Det är en stor och viktig komponent men det är inga säkerhetsmässiga avvikelser i anläggningen, säger Anna Collin.
Ringhals 4 har en effekt på 1 120 megawatt.
– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin.
Markant prispåverkan
Christian Holtz som är elmarknadsanalytiker vid konsultbolaget Merlin & Metis säger till TT att stoppet i Ringhals 4 kommer att ge en markant elprispåverkan.
– Det ena är att kraftproduktionen i södra Sverige minskar och det innebär att det kommer att priskoppla kraftigare mot kontinenten. Man kan tycka att det redan är höga priser i södra Sverige, men de är två till tre gånger så höga i Tyskland, Holland, Frankrike till exempel.
En annan prispåverkande konsekvens av stoppet är att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige kommer att minska, förutspår Christian Holtz.
– Det beror på att det uppstår en rad tekniska komplikationer när produktionen i Ringhals minskar. Vi har sett redan då man lade ner Ringhals 1 och 2 att överföringskapaciteten har minskat. Men nu utan Ringhals 4 med i produktionen så blir den konsekvensen värre.
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger till TN att beskedet kring Ringhals 4 sätter ljuset på att det finns stora behov av reinvesteringar, utveckling och utbyggd kraftproduktion.
– Utan beslut kring detta riskerar produktionen att gå ner samtidigt som efterfrågan ökar kraftigt. Den kris vi idag befinner oss i är ingenting mot vad som då väntar, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv.
– Därför måste vi riva hinder, skapa förutsättningar för investeringar och värna den elproduktion vi har idag. Alla fossilfria kraftslag kommer att behövas.