ELKRISEN

Lämnade Kina för Sverige – fick elräkning på 250 000

Hörby Bruk har tillverkat trädgårdsutrustning i över 100 år. Nu hotas konkurrenskraften efter att produktionen plockats hem från Kina och produkterna nu tillverkas med svenska energipriser. Bild: Hörby Bruk

Det anrika företaget Hörby Bruk har de senaste åren valt att plocka hem stora delar av sin produktion till Sverige. Nu straffas de av energipriserna. ”Pang sa det när elräkningen på 250 000 kronor kom”, säger vd:n Göran Sjöberg till TN.

Den trädgårdsentusiast som köpt en skottkärra de senaste 100 åren har sannolikt snubblat över det välkända skånska företaget Hörby Bruk som är marknadsledare på området och dessutom tillverkar en rad andra produkter och redskap för trädgården.

Liksom många andra verkstadsbolag flyttade Hörby Bruk för ett 20-tal år sedan sin produktion till det stora landet i öst men de senaste 5-6 åren har de istället valt att plocka hem mycket av den under det egna projektet ”Exit China”.

Beslutet har förstås varit populärt eftersom det bidrar med skatteintäkter och arbetstillfällen på hemmaplan samtidigt som det minskar belastningen på miljön.

– När vi tog det beslutet blev vi väldigt påhejade av politiker, konstaterar Göran Sjöberg.

Straffas för beslutet

Men nu straffas bolaget för beslutet – elräkningen skjuter nämligen i höjden på grund av bristen på planerbar el i södra Sverige samt energikriget mellan Ryssland och övriga Europa. Och värre väntas det som bekant bli i vinter.

– Pang sa det när elräkningen på 250 000 kronor för en månad kom i augusti. I fjol var motsvarande siffra 40 000 kronor. Vad som händer framöver återstår att se.

Göran Sjöberg, vd för Hörby Bruk. Bild: Hörby Bruk

Själv bor Göran Sjöberg i Barsebäck, där reaktorerna togs ur drift 1999 och 2005. Nedläggningarna av reaktorerna 1 och 2 i Oskarshamn (2015 och 2017) och Ringhals 1 och 2 (2019 och 2020) är mer nutida exempel.

– Vi kan med all önskad tydlighet konstatera att det varit en mycket dum idé att stänga ned stora delar av kärnkraften. Det har varit en fullständigt vansinnig energipolitik som förändrat ett av världens mest planerbara energisystem till det här, konstaterar Göran Sjöberg.

Företaget har gjort vad de kan för att minska sin egen energiförbrukning, men en verksamhet som bockar, kantklipper och målar i en anläggning på 12 000 kvadratmeter blir elintensiv oavsett. Detta särskilt när mycket av produktionen är högautomatiserad med robotar och CNC-maskiner.

Konkurrenskraften hotad

För att kompensera de höga kostnaderna har företaget tvingats höja priserna men detta skadar företagets konkurrenskraft internationellt.

– Det börjar bli svårt att ta ut ytterligare prishöjningar på produkterna eftersom vi konkurrerar med direktimport. Visst, vi kan sätta en lite högre prislapp för att vi är hemmatillverkande men vi kan inte höja hur mycket som helst. Jag tror inte att vi kommer att behöva dra ner på personal som det ser ut nu men vi kommer att behöva möta problemen på kostnadssidan, säger han.

Hörby Bruk nettoomsätter omkring 85 miljoner kronor och har ett 40-tal anställda vilket ökar till omkring 60 under vårsäsongen.

Bild: Hörby Bruk