Enormt pådrag inför begravningen i London

Rojalister förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Storbritannien (TT)

London gör sig redo för ett sista farväl.

En hel stad är i rörelse inför drottning Elizabeths begravning.

– Hon var en fantastisk drottning, säger Sue Church, som redan tagit plats vid drottningens kortegeväg efter statsbegravningen.

På The Mall i centrala London blickar Sue Church bort mot Buckingham Palace.

Här har hon suttit redan sedan i lördags, för att komma så nära som möjligt till kortegevägen när drottningen under måndagen ska föras till sin sista vila.

– Hon talade till mig en gång, när jag hade min dotter i en sele på magen, berättar Sue för TT i höstrusket på söndagseftermiddagen.

Intill ligger nu vuxna dottern Lucy Paice och barnbarnet Annie under filtar för att hålla värmen. Även de har redan sovit här en natt.

– Jag hade på mig de här kläderna och de där borta och filtar och mina extra mysiga sockor, säger åttaåriga Annie.

– Men det var ändå väldigt kallt . . .

Trion är långt ifrån ensam. Längs The Mall och andra delar av kortegevägen väntar mängder av folk med tält och sovsäckar för att vara på plats till måndagsmorgonen.

Och överallt omkring dem strömmar tusentals andra, på väg att lägga ned blommor och ta ett eget sista farväl.

Många frivilliga

Allt flyter på i stadigt tempo. Polisen och otaliga frivilliga ser till att det inte blir för trångt.

– Men polisen är fantastisk. Det känns väldigt säkert här, säger Sue Church.

Statsbegravningen är kulmen på flera årtionden av noggranna förberedelser. Dagen har utropats till nationell helgdag och nationen står i princip stilla när drottningen begravs.

Londons lokaltrafik räknar med att en miljon människor kommer att försöka ta sig till området runt Hyde Park och begravnings

Tusentals teatrar, museer, mataffärer, bensinmackar och andra butiker håller stängt. I vården genomförs bara akuta operationer, medan planerad kirurgi och liknande ställs in – inte utan viss irritation hos dem i Storbritanniens långa vårdköer. Även många andra begravningar som skulle ägt rum på måndagen flyttas fram.

Världsledare och monarker

Själva programmet runt begravningen inleds klockan halv sju på morgonen, då den fyra dagar långa vakan i Westminster Hall – där drottningens kista har stått för allmän beskådan – avslutas. Kvart i elva bärs kistan ut med kungafamiljens medlemmar i följe, och förs ett par hundra meter till katedralen Westminster Abbey, där begravningsceremonin äger rum.

Omkring 2 000 gäster har bjudits in. Förutom familjemedlemmarna, Storbritanniens premiärminister Liz Truss och andra politiker består gästerna av flera hundra kungar, drottningar, statsöverhuvuden och andra dignitärer.

Bland dem märks USA:s president Joe Biden, vars närvaro ökade säkerhetspådraget. Han kom till London under lördagen och åker till begravningen i sin specialbyggda säkerhetslimousine. Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels president Isaac Herzog väntas också få undantag för att färdas i egna transporter.

De flesta andra, däribland Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, får troligtvis åka specialinsatta bussar till Westminster Abbey.

Men alla statsöverhuvuden får inte komma. Ryssland och Belarus står inte på listan och ledarna för diktaturerna Myanmar och Nordkorea är inte välkomna, inte heller representanter för Syrien, Venezuela eller Afghanistan.

Heathrow stängs

Statsbegravningen avslutas med två tysta minuter i hela Storbritannien. Heathrows flygplats stänger av all flygtrafik en kvart före, och en kvart efter.

Från Westminster Abbey färdas sedan kistan först till Wellington Arch i Hyde Park Corner, på en lavett dragen av hästar. Sista sträckan sker i begravningsbil ut till Windsor och Saint George's Chapel.

Avslutningsvis sänks kistan ner i det kungliga gravvalvet i George VI:s minneskapell. En privat jordfästningsceremoni med familjemedlemmarna hålls efteråt i kapellet, då drottningen kommer att begravas bredvid sin bortgångne make, prins Philip.

Då lär de flesta ha lämnat The Mall i centrala London, där syskonen Luke och Amy Gower-Jones på söndagen gjorde sig redo för en natt längs gatan.

– Jag ville alltid träffa drottningen, men hann inte när hon levde. Så det här är i stället för det, säger Luke till TT på sin tältsäng.

De har laddat med regnkläder, filtar och ”massor” av mat.

– Och vi har båda varit scouter så det är lugnt, säger Amy.

Emma Gate/TT

Wiktor Nummelin/TT

Rojalisterna Lucy Paice och dottern Annie med en kompis i bakgrunden förbereder sig för att övernatta längs med The Mall för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Människor lämnar blommor i Hyde Park på söndagen. Storbritannien förbereder sig inför drottning Elizabeths begravning på måndag. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rojalisterna Luke Gower-Jones och systern Amy förbereder sig för att övernatta längs med The Mall på söndagen för att kunna följa kortegen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta

Elizabeth Alexandra Mary föddes klockan 2.40 den 21 april 1926 på 17 Bruton Street, Mayfair, London. Huset finns inte kvar, det revs efter att ha bombats under andra världskriget. Hon var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien. Hon fick sina tre namn efter sin mamma, den gamle kungen Georg V:s mor Alexandra av Danmark, samt sin farmor.

Redan som 13-åring började hon brevväxla med den fem år äldre Philip. När de gifte sig 1947 var hon 21 år. Maken var tidigare prins av Grekland och Danmark. Efter giftermålet blev han åter prins, samt fick titeln hertig av Edinburgh.

Elizabeth var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan den sjuklige kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953 – den första stora tv-sändningen i Storbritannien, och är ett minne för många än i dag.

Drottningen och prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Elizabeth avled den 8 september, 96 år gammal.