KOMPETENSKRISEN

Så många går på a-kassa – trots rekord i lediga jobb: ”Märkligt”

A-kassan är för hög, menar Visitas Anna Wallén, och poängterar att företag tvingas hålla stängt för att de inte hittar medarbetare. Bild: Tomas Oneborg/TT, Visita

Samtidigt som svenska företagare skriker efter medarbetare går en stor mängd personer på a-kassa. Obalansen beror bland annat på att a-kassan är för hög, menar Visitas Anna Wallén. ”Det är orimligt att arbetslösa tackar nej till jobb med kollektivavtalade löner”, säger hon till TN.

Under augusti var det närmare 76 000 personer som fick a-kassa i Sverige, enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Samma månad låg arbetslösheten i Sverige på 6,6 procent, enligt Arbetsförmedlingen. Det gör Sverige till ett av de länder i EU som har högst procentuell arbetslöshet.

Samtidigt vimlar det av annonser på Arbetsförmedlingens jobbsajt Platsbanken. I skrivande stund, tisdagen den 20 september, finns det 132 991 lediga jobb på sajten. Till det kommer alla jobb som inte annonseras ut på Platsbanken.

Samtidigt som kompetenskrisen är skriande i de flesta svenska branscher har vi alltså samtidigt en stor mängd människor som uppbär a-kassa i stället för att få lön för utfört arbete.

Dubbelt så många lediga jobb

En av de branscher där företagen söker med ljus och lykta efter medarbetare är besöksnäringen. Enligt Arbetsförmedlingen var 6 000 personer öppet arbetslösa i branschen under augusti månad och ytterligare ungefär 1 500 i program. IAF:s statistik visar att 4 222 personer fick a-kassa från Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, i augusti.

Exakt hur många jobb som just nu är lediga i branschen är svårt att veta, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, men den minst dåliga statistiken finns i Platsbanken. Just nu finns där nästan 9 500 lediga jobb inom hotell, restaurang och storhushåll. Antalet lediga jobb är alltså mer än dubbelt så många än antalet personer som uppbär a-kassa.

− Det här är jätteproblematiskt och väldigt märkligt. Det hämmar tillväxten i företagen när vi skulle behöva hämta hem det som vi har tappat under pandemin, säger Anna Wallén, näringspolitisk chef på Visita.

”Det måste löna sig att arbeta. Skillnaden mellan att gå på a-kassa och att få lön är för liten.”

Under coronapandemin tappade besöksnäringen runt 50 000 medarbetare. Många fick sägas upp under krisen och när nu företagen i stor utsträckning behöver anställa igen har många tidigare medarbetare valt nya karriärvägar. Behovet av ny kompetens i branschen är stor och Visitas medlemmar är både oroliga och frustrerade över att det inte går att rekrytera.

− Det finns ju exempel på företag som får hålla stängt för att de inte hittar tillräckligt med medarbetare, säger Anna Wallén och berättar samtidigt att företagen i branschen lägger mycket tid och pengar på att hitta personal och att utbilda nya medarbetare.

Behövs medarbetare på alla nivåer

Redan innan pandemin var kockbristen i Sverige skriande, men nu behövs det medarbetare på alla nivåer, förklarar hon.

− Det handlar om allt från jobb där du behöver utbildning till sådana där det inte finns särskilt mycket förkunskapskrav.

Serveringspersonal är bara ett exempel, men det finns andra, kanske mer oväntade.

− Det som börjar bubbla är ordningsvaktsfrågan. Där har vi en jättebrist, säger Anna Wallén.

Lösningen är inte helt enkel, men Anna Wallén konstaterar att det behövs en bättre matchning mellan dem som söker jobb och de lediga jobb som finns.

− Där har Arbetsförmedlingen ett tydligt uppdrag, men lyckas inte. Det måste fungera bättre.

Dessutom menar hon att det måste bli en bättre dimensionering av utbildning, så att de som studerar faktiskt går utbildningar som leder till jobb.

− Det arbetet hoppas vi att den nya regeringen ska fortsätta med.

Men vad beror obalansen mellan antalet lediga jobb och antalet personer som går på a-kassa på?

− Det måste löna sig att arbeta. Skillnaden mellan att gå på a-kassa och att få lön är för liten, säger Anna Wallén.

− Företagare vittnar om att sökande inte tar jobb för att de lika gärna kan gå på a-kassa.

Är a-kassan för hög?

− Ja. Det är orimligt att arbetslösa tackar nej till jobb med kollektivavtalade löner.

Just nu finns krav på den tillträdande regeringen att behålla den höga a-kassenivå som infördes tillfälligt under pandemin. Vad säger du om det?

− Det är bekymmersamt. Det är inte bra att skapa inlåsningseffekter när hela näringslivet skriker efter arbetskraft, säger Anna Wallén.