DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Flyktingar får jobb – Migrationsverket sätter käppar i hjulen

Bild: Robert Henriksson/TT

På klädföretaget Woolpower kan sömmerskor från Ukraina delvis lösa personalbehovet. Men byråkrati gör att de inte har kunnat påbörja processen, skriver DN.

Woolpower behöver arbetskraft omgående för den nya fabriken som står klar i Östersund och hoppas kunna anställa ukrainska flyktingar som tidigare sytt i fabrik. Linus Flodin, vd på Woolpower, tycker att Migrationsverket bör matcha flyktingar utifrån var behovet av arbetskraft finns, men så är inte fallet. Hans uppmaning till myndigheten är tydlig.

– Eftersom det är väldigt många företag som skriker efter arbetskraft, hade vi velat se att myndigheterna tog 10 minuter när de kommer till Sverige och frågar vad de har för kompetens: Är de dataingenjörer? Har de jobbat i produktion? Och i grova drag sammanställt vad det finns för olika typ av jobb i olika delar av Sverige för att kunna placera dem i rätt del av landet, säger Linus Flodin till DN.

Didzis Melbiksis, presskommunikatör på Migrationsverket, kan förstå hur företaget tänker, men refererar till regelverket.

– De här människorna har fått ett tillstånd att bo och jobba i Sverige. Varje skyddsbehövande som behöver hjälp med bostad kan vända sig till Migrationsverket, och då erbjuds man bostad enligt vårt regelverk. Har man precis anlänt, då placeras man där det finns plats och det finns ingen garanti att man kan få boende där man har fått jobb, säger han till DN.

DN: Woolpower vill rekrytera ukrainska flyktingar i Östersund - Migrationsverket sätter stopp