DEBATTEN OM LAS
Åtta av tio ovetande om omställningsstödet
Åtta av tio arbetande svenskar känner inte till det nya omställningsstödet som träder i kraft från och med denna vecka. Det visar en ny Sifo-undersökning som bemanningsföretaget Ranstad låtit göra.
Från och med första oktober är det möjligt för arbetande svenskar att ansöka om ett nytt omställningsstöd. Stödet som innebär att en arbetstagare kan studera med lön under ett år, är dock ännu okänt för de flesta.
Rekryterings- och bemanningsföretaget Ranstad publicerar en Sifo-undersökning som visar att en majoritet, åtta av tio, inte känner till att omställningsstödet existerar.
– Det här är en jättemöjlighet som jag hoppas att fler får kännedom om när stödet nu träder i full kraft och man också börjar kommunicera mer om det, men det kommer nog att ta några år innan vi ser effekterna av detta, säger Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart, den del av Randstad som arbetar med outplacement, omställning och karriärutveckling.
Studiestödet innebär en möjlighet för erfarna arbetstagare att bredda sig inom sitt yrke eller få en behörighet de saknar eller helt enkelt byta bransch helt och hållet.
Gabriella Nilsson menar att många kan se det som ett startskott för en ny fas i karriären.
När de svarande i undersökningen fått stödets innehåll förklarat för sig uppger hela nio av tio att de ser fördelar med studiestödet för erfarna arbetstagare.
Omställningsstudiestödet består dels av ett bidrag på upp till 80 procent av lönen (upp till ett maxbelopp) samt ett lån och kan ges i 44 veckor på heltid samt under en längre period om studierna är på deltid.