ELKRISEN
Tyskt exportstopp nytt hot mot elen i vinter
Ekonomi (TT)
Det kan bli nödvändigt för Tyskland att stoppa sin elexport i vinter, varnar teknikchefen på landets största elnätsbolag.
Om det blir verklighet är det dåliga nyheter för den svenska elförsörjningen.
Som en sista utväg för att undvika strömavbrott i Tyskland kan det bli nödvändigt att tillfälligt stoppa elexporten till andra länder. Det säger Hendrik Neumann, teknikchef på landets största elnätsbolag Amprion, till The Financial Times.
– Vi väntar oss en mycket ansträngd situation den kommande vintern, säger han.
Enligt Neumann skulle det i så fall röra sig om ett exportstopp vissa timmar, snarare än hela dagar.
Ett sådant stopp skulle påverka bland annat Frankrike, som normalt är en av Europas största elexportörer men som för tillfället har många kärnkraftverk ur drift.
Från januari till mars i år importerade Frankrike därför 6 000 gigawattimmar el från Tyskland, skriver The Financial Times.
Skulle drabba Sverige
Men även Sverige skulle drabbas. Enligt energianalytikern Christian Holtz på Merlin & Metis skulle ett sådant stopp kunna få "väldigt olyckliga spridningseffekter".
– Risken är att andra länder gör samma sak. Om det blir så är det i sin tur ett stort hot mot försörjningstryggheten i vinter eftersom de europeiska elsystemen är uppbyggda för att fungera tillsammans. Man vill så långt det bara är möjligt att EU-länderna ska stå enade och solidariska i det här, säger han.
Sverige är nettoexportör av el, men förra året importerades också 8,3 terawattimmar enligt Energimyndigheten. Risken att Sverige behöver importera el i vinter har ökat i och med att reaktorn Ringhals 4 är stängd för reparation.
Enligt Erik Ek, strategiskt driftchef på Svenska kraftnät, skulle ett stopp i tysk export försämra effektiviteten på marknaden och vinsten med att olika länder kan komplettera varandra.
– Sverige har ett energiöverskott, men ett effektbehov vissa timmar. Det matchar väldigt bra med länder med energibrist men med kapacitet att tillfälligt öka elproduktionen, säger han.
Risk för bortkoppling ökar
Sverige exporterar mer till Tyskland än tvärtom. Men enligt Christian Holtz har tysk energi, då ofta från gas och kol, historiskt ofta fått täcka upp när läget har blivit ansträngt.
– I vinter ser det nu mer tveksamt ut om vi kan förlita på oss det, säger han.
TT: Vad händer om vi inte kan importera den typen av el från Tyskland?
– Läget är redan ansträngt, risken för en situation där vi får koppla bort elanvändare är större än vad den varit i modern tid den här vintern. För varje bakslag som tillkommer ökar den risken, säger Christian Holtz och fortsätter:
– Om alla länder tänker nationalistiskt och stänger av kablarna måste man bygga upp en stor överkapacitet för att klara det. Det är olyckligt både på lång och kort sikt om samarbetet som byggts upp börjar rämna nu.
Johanna Ekström/TT
Fakta
Under fjolåret nettoexporterade (export minus import) Sverige 25,6 terawattimmar el.
Exporten uppgick till 33,9 terawattimmar el. Det mesta gick till Finland, därefter till Danmark, Litauen och Polen.
Importen av el uppgick till 8,3 terawattimmar och kom främst från Norge och Danmark.
Källa: Energimyndigheten