KRIGET I UKRAINA

Stärkt misstanke om grovt sabotage vid gasläckor

Gasläckan i Östersjön från Nord Stream fotograferad från Kustbevakningens flygplan 27 september. Bild: Kustbevakningen/TT

Nord Stream (TT)

Avspärrningarna har hävts och misstankarna om grovt sabotage har stärkts efter att Säpo gjort en brottsplatsundersökning vid gasläckorna i Östersjön.

– Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2, säger Nina Odermalm-Schei, på Säpo till TT.

Misstankarna om grovt sabotage har stärkts efter brottsplatsundersökningen i området som säkerhetspolisen utfört i helgen med stöd av Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten.

– Efter en samlad bedömning kan vi konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2. De har orsakat omfattande skador, säger Nina Odermalm-Schei, kommunikationschef på Säkerhetspolisen till TT.

– Vi har också gjort vissa beslag som vi dessvärre inte kan berätta vad de omfattas av. Nu kommer vi att fortsätta förundersökningen och analysera beslagen och ytterligare klarlägga händelsen, säger Nina Odermalm-Schei.

Gjort beslag

Avspärrningarna i området har nu hävts efter beslut av kammaråklagare Mats Ljungqvist.

"Det har varit fråga om en avspärrning av ett mycket begränsat område både i tiden och till ytan", säger Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Det innebär att det är fritt fram för de som vill dyka, fiska eller vistas i området.

– Det återgår till normal situation i den svenska ekonomiska zonen. Nu gäller de lagar, regelverk och konventioner som normalt alltid gäller, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Försvarsmakten meddelar att marinen därmed avslutar sin stödinsats till Kustbevakningen och återgår till ordinarie verksamhet.

Ryska myndigheter har tidigare fört fram att de bör få delta i utredningen av läckorna, vilket Sverige har avfärdat. Men de hävda avspärrningarna innebär att Ryssland nu får skicka fartyg till området. Vill de däremot göra vissa typer av undersökningar på havsbotten kan det krävas tillstånd.

– För att lägga ut kablar, rörledningar eller bearbeta den svenska kontinentalsockeln, alltså havsbotten, krävs beslut av regeringen och Sveriges geologiska undersökningar, säger Mattias Lindholm.

Företaget Nord Stream, där ryska Gazprom är majoritetsägare, har dock ett tillstånd som ger dem fritt tillträde till sina ledningar för att utföra undersökningar och reparationer.

– Däremot om skadorna är så stora att de måste lägga nya ledningar, då krävs ett nytt tillstånd. Övriga ryska intressen kan inte jag redogöra för, säger Mattias Lindholm.

Statsministern: Fint stöd

Statsminister Magdalena Andersson (S) är försiktig med att kommentera uppgifterna om stärkta misstankar om sabotage.

– Det råder ju förundersökningssekretess i Sverige, men det är väldigt bra att man arbetar intensivt med det, också i samarbete med Danmark och Tyskland, säger Andersson på väg in till dagens europeiska toppmöte i Prag.

TT: Vad för sorts stöd väntar du dig från mötet?

– Vi har ju fått väldigt fint stöd i Sverige och från andra länder, både med erbjudanden om teknisk hjälp, men också väldigt tydliga uttalanden från EU-ledare och från Nato och det är viktigt ur många aspekter. Det här handlar om mycket mer än Sverige och Danmark. Det här handlar om den europeiska energiförsörjningen, säger Andersson.

Oförändrad storlek

Enligt Kustbevakningen var det kvarvarande utsläppet mer eller mindre oförändrat, 15 till 18 meter i diameter, under dagens flygobservation.

Kustbevakningen återgår nu till sitt ordinarie arbete med miljöräddningstjänst och sjöövervakning.

"För att fortsatt säkerställa att sjöfarten, i och i närheten av området för utsläppen, följer gällande sjötrafikregler har Kustbevakningen fortsatt en förhöjd närvaro i denna del av Östersjön," skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Marielle Theander Olsson/TT

Vivvi Alström/TT

Alice Nordevik/TT

Fakta

Totalt fyra läckor har upptäckts på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland genom Östersjön.

Läckaget i Nord Stream 2 uppstod under natten till måndagen den 26 september. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läckte. På onsdagen meddelades ytterligare läckage.

Två av läckorna finns i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.

Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen.

Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll. Ledningen stod färdig förra hösten men har inte tagits i bruk på grund av Rysslands invasion av Ukraina.