VALET 2022
Klockan tickar för Kristersson
Politik (TT)
Moderatledaren Ulf Kristersson ska snart lämna sin slutrapport om försöken att bilda regering.
Men ännu finns inget besked om att en överenskommelse är nådd.
På onsdag klockan 11 ska Kristersson träffa riksdagens talman Andreas Norlén. Då är det dags att redogöra för hur regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har gått.
Förhandlingarna har nu pågått i en månad. De handlar dels om vilken politik en ny regering ska driva, dels om vilka partier som ska sitta i regeringen. Frågan är om L ska få en plats i den tillsammans med M och KD. I slutet av förra veckan fanns uppgifter om att SD motsatte sig att L ska få ministerposter, medan SD blir utan.
Partiernas riksdagsgrupper sammanträder som vanligt på tisdagseftermiddagen. Det är oklart om partiledningarna då kommer att lämna någon ny information till ledamöterna om hur förhandlingarna har gått.
Möttes på slott
Om en överenskommelse om regeringssamarbete nås innan Kristersson ska gå till talmannen på onsdag, så skulle den också kunna förankras i riksdagsgrupperna vid extra insatta möten på onsdag morgon.
Enligt TV4 Nyheterna träffades partiledarna för de fyra högerpartierna på Tidö slott utanför Västerås i helgen. Aftonbladets reporter såg KD-ledaren Ebba Busch och Moderatledaren Ulf Kristersson lämna slottet på måndagskvällen. Det har inte kommit ut någon information om resultatet av det mötet.
Om en överenskommelse inte blir klar till onsdag klockan 11, så kan Kristersson begära mer tid från talmannen för att fortsätta förhandlingarna.
Det finns dock flera frågor som det är bråttom för en ny regering att ta tag i.
Akuta frågor
En akut fråga är det högkostnadsskydd mot höga elräkningar som högerpartierna lovat ska vara på plats den 1 november.
En annan är de pågående diskussionerna med Turkiet för att få landet att godkänna ett svenskt Natomedlemskap. Det kan behövas att även Sveriges nye statsminister försäkrar den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan att överenskommelsen från i somras ska fullföljas.
En tredje akut fråga är statsbudgeten för nästa år. Senast den 15 november måste den ligga på riksdagens bord. Budgetförhandlingar mellan högerpartierna pågår, bland annat om hur man ska möta en hotande lågkonjunktur utan att spä på inflationen.
Om en överenskommelse är nådd till i morgon förmiddag, så kan riksdagen rösta om Kristersson som Sveriges nye statsminister tidigast på fredag.
Peter Wallberg/TT
Maria Davidsson/TT
Anja Haglund/TT